Grecia, devastată de incendii. Mărturia unei românce din Atena: Aerul era irespirabil, am crezut că murim cu uşile închise - VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Focul a mistuit case, curţi, maşini şi copaci în Atena. O Româncă stabilită acolo a povestit coșmarul prin care a trecut.

Focul a făcut prăpăd în Atena. Totul din cauza unui incendiu izbucnit pe fondul caniculei şi al vântului puternic. La ordinul autorităţilor, locuitorii din nordul capitalei elene au fost evacuați din calea flăcărilor care au mistuit case şi curţi până târziu în noapte. ”Aerul era irespirabil, erau 45-48 de grade, am crezut că murim cu uşile închise” este mărturia tulburătoare a unei românce care locuieşte în Atena, şi care alături de mii de oameni a trăit ore de panică. 

Maria locuieşte cu familia la periferia Atenei de 11 ani şi are un copil de doar 8 luni. Femeia spune că i-a fost frică pentru viața sa și a copilului ei, așa că a plecat de acasă. Fumul era dens și nu a vrut să riște. Focul ar fi putut oricând să îi cuprindă locuința. 

„Aseară am fost nevoită să plec de acasă, mi-a fost teamă să înnoptez aici în casă, fumul fiind foarte dens, foarte toxic, dacă bate vântul îşi schimbă direcţia şi putea intra în casă şi nu am vrut să risc să stau cu copilul mic în casă, atât de aproape de pericol. A fost oprit curentul vreo 2-3 ore, asta ne-a şi speriat tare, pentru că nu puteam deschide geamurile şi fără aer condiţionat nu se putea sta în casă.”, a spus pentru PRO TV Maria Luiza, românca stabilită în Atena.

"Aerul era irespirabil, am crezut că murim cu uşile închise"

Şi cei care stau departe de zona afectată spun că au simțit mirosul de fum şi cenuşa purtată de vânt.

„Începând cu ora 22 deja aerul era irespirabil, căldura 45-48 de grade, am crezut că murim cu uşile închise cine a avut aer condiţionat a supravieţuit într-un fel sau altul, dar cine nu, foarte greu.”, a spus o altă românca stabilită în Atena. 

Flăcările au cuprins mai multe case și o zonă de camping, de unde au fost evacuați 80 de copii care se aflau într-o tabără de vară, dar și un transformator, de care depinde alimentarea cu electricitate a peste o jumătate de milion de persoane. Mulți oameni nu s-au îndurat să-și lase casele de izbelişte, deşi autorităţile au emis, încă de ieri după-amiază, un ordin de evacuare în Messinia şi Varym-pompi, suburbii din nordul capitalei. Dezastrul din nordul Atenei s-a produs pe fondul unor temperaturi record pentru Grecia: 46,3 grade Celsius înregistrate de staţia meteo din Atena.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel