Grecia a VOTAT extinderea apelor teritoriale. Peste câteva zile, Atena și Ankara vor discuta revendicările din Marea Egee
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Parlamentul de la Atena a aprobat extinderea apelor teritoriale ale Greciei, cu câteva zile înainte ca Atena și Ankara să reia discuțiile privind revendicările din Marea Egee.

Parlamentul grec a aprobat în mod covârșitor legislația pentru extinderea apelor teritoriale ale țării de-a lungul coastei sale de vest de la 6 la 12 mile marine, cu câteva zile înainte ca cei doi aliați NATO, Grecia și Turcia să reia discuțiile privind revendicările maritime contestate în Marea Egee.

Coasta de vest a Greciei, în Marea Ionică, se învecinează cu Italia și cu Albania în partea sa nordică. Extinderea nu afectează în mod direct disputa cu Turcia, dar Grecia spune că subliniază dreptul țării de a pune în aplicare Convenția Națiunilor Unite privind dreptul mării, care a stabilit limita de 12 mile marine în 1982.

„Este un mesaj clar pentru cei care încearcă să ne priveze țara de acest drept”, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis pentru Parlament.

Extinderea poate însemna motiv de război

Turcia se numără printre puținele națiuni care nu au semnat Legea Mării. Se spune că extinderea apelor teritoriale ale Greciei spre est ar fi un „casus belli” sau un motiv de război. În 1995, Parlamentul turc a declarat că va interpreta o astfel de extindere ca fiind un motiv pentru declararea războiului.

Relațiile dintre Grecia și Turcia au intrat într-o fază dificilă și de confruntare. Cele două țări au întâmpinat multe probleme cu privire la granițele maritime și drepturile la minerale în Marea Egee și în estul Mediteranei. Totuși, sub presiunea aliaților occidentali, Ankara și Atena vor relua discuțiile, menite să reducă tensiunile, pe 25 ianuarie, reluând un proces care a fost suspendat acum cinci ani, informează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel