Data actualizării:
Data publicării:

Grecia: 21 de morți, zeci dispăruți, după scufundarea a 2 nave de migranți (Video)

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Euronews
Sursa Foto YouTube Euronews

21 de cadavre au fost găsite plutind în apele grecești printre resturile a două bărci scufundate. Mai multe persoane au fost date dispărute.

Paza de coastă din estul insulei Lesbos a declarat că 17 cadavre au fost recuperate după ce o barcă care transporta aproximativ 40 de persoane s-a scufundat. Zece femei au fost salvate, în timp ce alți 13 migranți ar fi fost dispăruți, au declarat oficialii pazei de coastă.

”Femeile care au fost salvate erau într-o stare totală de panică, așa că încă încercăm să aflăm ce s-a întâmplat”, a declarat purtătorul de cuvânt al pazei de coastă, Nikos Kokkalas, pentru televiziunea de stat. ”Femeile erau toate din țări africane, cu vârsta de peste 20 de ani. Există o căutare atât pe uscat, cât și pe mare și sperăm că supraviețuitorii au ajuns la uscat” a adăugat sursa citată. 

Al doilea efort de salvare a fost lansat la câteva sute de kilometri spre vest, în largul insulei Kythira, unde o barcă cu pânze a lovit stânci și s-a scufundat.

Cadavrele a cel puțin 4 migranți au fost văzute printre resturile plutitoare de pe barca cu pânze.  Ei au adăugat că 80 de persoane, din Iran, Irak și Afganistan, au fost salvate în timp ce continuă căutarea a 11 persoane despre care se crede că sunt încă dispărute.

”Toți locuitorii de aici au coborât în ​​port pentru a încerca să ajute”, a declarat Martha Stathaki, un rezident local, pentru The Associated Press.

Incidentele mortale au alimentat tensiuni între vecinii Grecia și Turcia, care sunt blocați într-o dispută aprinsă asupra migrației și a granițelor maritime.

Între Grecia și Turcia are loc o dispută volatilă cu privire la siguranța migranților pe mare, Atena acuzând vecinul său că nu a reușit să oprească traficanții activi pe țărm și chiar că i-a folosit pe migranți pentru a exercita presiuni politice asupra Uniunii Europene.

Majoritatea migranților care ajung în Grecia călătoresc din Turcia din apropiere, dar contrabandiştii și-au schimbat rutele, asumându-și adesea riscuri mai mari, în efortul de a evita apele puternic patrulate din jurul insulelor grecești din apropierea coastei turcești.

”Încă o dată, toleranța Turciei față de bandele de traficanți nemiloși a costat vieți omenești”, a declarat ministrul grec al Transporturilor Maritime, Yannis Plakiotakis.

La rândul ei, Turcia neagă acuzațiile și a acuzat în mod public Grecia că efectuează deportări sumare imprudente, cunoscute sub numele de respingeri.

 

Youtube video image

 

Citește și:

Marea Britanie: 1000 de migranți pe bărci într-un weekend

Criza migratorie din Marea Britanie se agravează pe zi ce trece. În acest weekend, autoritățile britanice au înregistrat sosirea a 960 de migranți sosiți pe țărmurile Regatului Unit, sosiți ilegal cu bărci improvizate plecate de pe coastele Europei de Nord, din Franța până în Olanda.

Aceasta este a doua cea mai mare cifră după ce 1.295 de migranți au fost identificați într-o singură zi de 22 august, un record pentru țară. Problema, conform Europa Today, a provocat o bătaie de cap politică majoră pentru guvernul britanic, care a promis controale mai dure la frontieră după părăsirea Uniunii Europene.

Peste 26.000 de migranți au sosit în Regatul Unit prin Canalul Mânecii în acest an, iar recordul de anul trecut ar putea fi doborât când au sosit 28.500. Un recent raport parlamentar britanic a estimat că în acest an există o posibilitate de 60.000 de persoane, în ciuda promisiunilor repetate din partea guvernului conservator, care a făcut din această problemă o prioritate după Brexit și plătește Franței milioane pentru a o ajuta. face primirea migranților mai strictă.

Creșterea sosirilor vine în contextul încercărilor guvernului de a-i deporta în Rwanda pe toți cei care intră ilegal în Regatul Unit. Planul întocmit de Londra în cadrul unei controversate reforme a sistemului de imigrare prevede o contribuție economică autorităților ruandeze pentru a-i primi pe migranții deportați în instituții speciale și în așteptarea ca cererile lor de azil să fie examinate de Londra.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel