Data publicării:
Greață în sarcină: durata, simptome, cauze și remedii pentru combaterea ei!
Greața în sarcină este o problemă foarte frecventă care afectează majoritatea femeilor însărcinate. Descoperă alături de noi tot ce trebuie să știi despre ea: ce înseamnă, când începe, când se termină și cum să-l combați cu cele mai eficiente remedii.
Ești însărcinată și suferi de greață sau vărsături? Nu ai de ce să te temi, greața în timpul sarcinii este un simptom comun care va dispărea de la sine pe măsură ce săptămânile progresează.
Momentul și durata
Greața în sarcină este comună multor femei: 4 din 5, de fapt, suferă de grețuri matinale mai mult sau mai puțin frecvente, dar în general nu au un impact grav asupra sănătății gravidei.
În condiții normale, vărsăturile sau greața în timpul sarcinii sunt tipice primului trimestru de sarcină. În majoritatea cazurilor apare între a cincea și a opta săptămână de sarcină (și deci nu mai târziu de luna a 2-a de sarcină), dar se poate întâmpla și să se manifeste încă din a doua săptămână de la concepție.
Între a douăsprezecea și a paisprezecea săptămână de sarcină, greața atinge apogeul, pentru a dispărea după a treia lună, chiar dacă multe femei (aproximativ 20%) continuă să întâmpine probleme și după această dată. Uneori, în cele din urmă, revine să se repete în ultimele luni la scurt timp după naștere.
Greața în timpul sarcinii este adesea denumită „grețuri de dimineață” deoarece tinde să apară dimineața, deși poate veni și după mese și la culcare.
Cauzele stării de greață în timpul sarcinii
Deși nu există o confirmare absolută în această privință, se presupune adesea că schimbarea hormonală este prima care provoacă senzația de vomă în timpul sarcinii.
Sarcina, de fapt, duce la o creștere naturală a progesteronului și la producția de Beta Hcg, care acționează și asupra intestinului și stomacului, afectând procesul digestiv.
În plus, în timpul sarcinii, un proces de apărare imunitară declanșează o producție mai mare de sucuri gastrice și, prin urmare, modificări ale metabolismului.
În cele din urmă, cazurile în care greața în sarcină se datorează unei probleme psihologice nu sunt rare: este normal să fii agitat, să trăiești temeri și anxietăți care afectează - împreună cu modificările hormonale - sistemul nervos.
Adesea, printre cele mai bune remedii, se numără o doză de relaxare și liniște.
Un lucru este însă cert: suferința de grețuri matinale în timpul sarcinii nu are niciun efect asupra sănătății bebelușului.
Sfaturi pentru a combate greața în timpul sarcinii
Pot fi implementate o serie de măsuri capabile să ne ajute să o limităm și să ne simțim imediat mai bine.
In primul rand este necesar sa te "calmezi": stresul nu este bun pentru tine si nici pentru bebe! Dacă întâmpinați constant situații stresante, este posibil ca greața să crească în intensitate sau să se facă simțită mai mult.
Nutriția este la fel de importantă pentru a limita greața. Încercați să mâncați cât mai sănătos și regulat posibil. Niciodată să nu postești prea mult timp și să nu sari niciodată peste mese! Un stomac gol provoacă și mai multă greață. De asemenea, bea sifon imediat după masă, poate ajuta.
Evitați toate alimentele cu mirosuri foarte puternice precum brânzeturile învechite, mâncărurile cu sosuri picante sau exotice. În schimb, mâncați mâncăruri bogate în fibre, cum ar fi paste integrale, orez și pâine. În schimb, spuneți nu cofeinei și sucurilor de citrice, care cresc aciditatea!
Încercați să evitați locurile în care se fumează mult: țigările pot fi dăunătoare pentru bebeluș, precum și să vă provoace greață!
A purta un mănunchi de mentă cu tine în orice moment poate fi util: aroma are un puternic efect anti-greață! Ghimbirul are și el același efect. Folosește-l ca ingredient în preparatele pe care le gătești.
În sfârșit, încercați acupunctura: vă poate ajuta să vă restabiliți echilibrul energetic, mai ales dacă problema este de origine psiho-somatică.
Dacă greața nu dispare după primul trimestru contactați imediat medicul ginecolog de încredere pentru sfaturi.
Sursa: Al Femminile
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News