Data actualizării:
Data publicării:

Gratuități la transport pentru refugiații din Ucraina. Ce a hotărât Guvernul

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind acordarea de gratuităţi şi facilităţi pentru transportul cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, după ședința de Guvern, că este vorba despre gratuităţi şi facilităţi în transportul feroviar, rutier, naval și aerian, pentru cei care nu cer azil în România, scrie Mediafax.

Astfel:

- se acordă gratuitate la toate călătoriile efectuate cu trenul regio și InterRegio, clasa a doua, pe perioada staționării temporare sau a tranzitării României

- scutirea de la plata tarifelor pentru trecerea cu bacul pe ruta Isaccea - Orlivka, precum și acordarea de gratuitate pentru transportul fluvial pe ruta Isaccea - Galați

- acordarea de gratuitate la transportul rutier național sau internațional pe perioada staționării sau tranzitării României

- scutirea de la perceperea taxelor aferente autorizațiilor de transport de persoane și marfă.

În situații excepționale, la solicitarea Ministerului Afacerilor de Interne, se vor putea organiza transporturi gratuite ale celor care vor să părăsească România cu curse charter, acordul statului de destinație urmând să se transmită Ministerului Transporturilor, a spus Cărbunaru.

2,5 milioane de refugiați au părăsit Ucraina

Potrivit datelor ONU, peste 1,5 milioane de oameni au plecat din Ucraina spre Polonia, aproximativ 225.000 spre Ungaria, 176.000 spre Slovacia şi 282.000 spre alte ţări europene. În Germania, poliţia federală a afirmat că în jur de 110.000 de oameni au sosit din Ucraina după data de 24 februarie, mulţi dintre ei traversând Polonia. Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, circa 116.000 de cetăţeni non-ucraineni se află printre cei care au părăsit Ucraina în ultimele două săptămâni.

Aflat vineri într-o vizită de câteva ore la Bucureşti, vicepreşedintele SUA Kamala Harris a lăudat răspunsul umanitar al României la criza refugiaţilor ucraineni. "Vă mulţumesc din partea Statelor Unite ale Americii. România a fost extraordinară în generozitatea şi curajul arătate în acest moment", a spus Harris, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis. Ea a adăugat că "o lume întreagă" a văzut sprijinul pe care românii l-au oferit refugiaţilor.

După primul val de oameni plecaţi din Ucraina din cauza războiului, va urma cel mai probabil un al doilea val, format din refugiaţi mai vulnerabili, a atras atenţia directorul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Filippo Grandi, potrivit căruia marţi sau miercuri se va depăşi pragul de două milioane de refugiaţi. Dacă războiul continuă, vom începe să vedem oameni care nu au resurse şi conexiuni”, a spus marţi Grandi într-o conferinţă de presă la Oslo, în Norvegia, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia și până în 8 martie, la ora 24.00, au intrat în România 319.969 de cetăţeni ucraineni şi au ieşit 234.369 cetăţeni ucraineni. Asta înseamnă că acum se află în țara noastră 85.600 de ucraineni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel