Data publicării:
Gratuitate. Lege stupidă care te obligă să fii șmecher. ”Mă întorceam de la înmormântarea unei mătuși. Am avut un drum de coșmar”
Odată cu venirea primului weekend călduros după o iarnă geroasă, lumea a vrut să meargă la munte sau la mare.
Știind că va fi foarte aglomerat cu mașina pe ruta București - Sinaia, am ales să merg cu trenul. Am ajuns la Gara de Nord cu o jumătate de oră înainte de plecare. Nicio coadă. Erau șanse să prindem două locuri, dar stupoare: doamnele de la ghișeu ridicau din umeri: nu mai avem bilete. Și au învățat replica pe de rost, fiind parcă deranjate că trebuie să o spună zilnic, uneori și de câteva sute de ori.
Un drum București - Sinaia costă 39,5 Lei. Un drum București - Constanța costă 59,6 Lei. Un drum București - Cluj costă 90,8 Lei.
Te duci ca prostul la Gara de Nord, cu banii în buzunar, pentru că inițiatorii legii care dă gratuitate studenților, indiferent de vârstă, nu s-au gândit că este o idee deplasată. Iar dacă s-au gândit că le dau bilete gratis și nu vor mai sta cu #uie PSD, s-au înșelat. Studenții se plimbă și înjură cu la fel de multă rapiditate cu care fac să dispară și biletele gratuite de tren.
Dar pentru că în România te descurci dacă ești șmecher, poți fenta și de această dată sistemul. Cum? Simplu! Te înscrii la o facultate, de exemplu, din cadrul Universității Titu Maiorescu. Plătești pe an o taxă de 2000 de lei, în schimb, dacă vrei să mergi 36 de weekenduri la Constanța pe an, plătești 4320 lei. Afacere, nu? Statul ne obligă să ne facem toți studenți.
Am scris de foarte multe ori despre acest subiect, dar lumea nu a părut prea interesată. De ce? Pentru că oamenii oricum nu-și permit să meargă cu trenul. Vrei să mergi până la Constanța un weekend? O familie cu doi copii trebuie să plătească aproximativ 360 lei. În schimb, cu vreo 150 lei, cu mașina, ajungi fără probleme. Dar poate nu vrei să mai mergi cu mașina pentru că vrei să eviți traficul infernal. Asta e, ghinion. Și singurii care merg cu trenul ajung să fie studenții și navetiștii pentru că omul de rând trebuie să plătească prea mult pentru un bilet.
În loc să se găsească o soluție care să mulțumească pe toată lumea, o cale de mijloc, s-a dat o lege greșită. Să mai spunem că oamenii cu handicap au dreptul la doar 12 călătorii gratuite pe an? Nu mai spunem... că oricum ei sunt umiliți destul și nimănui nu-i pasă.
Un cititor DC News mi-a trimis următorul mesaj pe care îl las în loc de închiere:
”Vă mulțumesc mult pentru că ați abordat diferendul călătoriilor CFR dintre studenți și alte categorii. Am postat imagini în acest sens. Mă întorceam de la înmormântarea unei mătuși de la Curtea de Argeș, alături de fiica mea (clasa a VII-a). Am plătit bilet, inclusiv 50 la sută pentru fiică și am avut un drum, cel puțin pentru copilă, de coșmar. Aveți șansa, prin meseria dumneavoastră, de a face ceva. Vă mulțumesc din toată inima!”.
Iată imaginea despre care vorbea cititorul în mesaj:
VEZI ȘI: Petiție: "VREM GRATUITATE LIMITATĂ". Bătaie de joc URIAȘĂ pentru românii care circulă în țară
Studenții pot călători inclusiv de mai multe ori pe zi cu trenul. Dimineața sunt la mare și, cu puțin noroc, dacă au legătură la tren, seara la munte. În timp ce un om care plătește integral biletul, adică dă de la aproximativ 40 lei în sus pentru orice destinație, nu mai găsește loc în tren. Alternativa? Stai pe hol, înghesuit cu încă cinci oameni, în mirosul emanat de la WC. La fiecare cinci minute, trebuie să faci tot felul de mișcări pentru a permite accesul fumătorilor care se perindă prin tren la fiecare stație, plus oamenii care trebuie să urce în tren.
vezi și: Studenți, gratuitate pe tren. Jurnalistă: "Am întrebat cu dracii în fierbere"
Fără număr
Problema nu este gratuitatea pe tren, problema este sistemul fără număr. În acest sens, în încercarea de a îndepluca factorii de decizie să revină asupra acestei măsuri absurde, a fost creată o petiție prin care se cere număr limitat de călătorii cu trenul pentru studenți.
”Guvernul a decis ca studenții, indiferent de vârstă, să aibă număr nelimitat de călătorii cu trenul. Din acest motiv, un om care și-a terminat studiile și vrea pur și simplu să meargă cu trenul trebuie să stea în picioare pentru că nu mai găsește loc. Adică, de exemplu, un drum Constanța - București costă aproximativ 60 de lei. Tu plătești acest bilet, dar nu mai găsești loc. Și stai în picioare. În vagon nu mai este loc nici pe interval pentru că studenții au bagaje și abia au unde să și le pună. Așadar, dai 60 de lei și te înghesui pe hol, alături de cel puțin alți cinci oameni, lângă WC-ul de unde ies mirosuri care mai de mai care, în frig, unde se perindă să fumeze. Deși ai plătit 60 de lei! Iar un student... zero lei, stă jos, când vrea, pe ce distanță vrea și de câte ori vrea... pe zi! Cerem număr limitat de călătorii pentru studenți! Sau un sistem astfel încât un student să plătească o sumă mică, dar un sistem în care să primeze responsabilitatea! Nu este normal ca studenții să aibă număr nelimitat de călătorii! Prin ce se întâmplă acum se încurajează și absenteismul pentru că ei pot oricând pleca în vacanță, nefiind constrânși de banii pentru tren. Semnați petiția dacă sunteți de acord ca studenții să aibă un număr limitat de călătorii pe tren!”, se arată în textul petiției.
Și dumneavoastră puteți face o schimbare
Potrivit Legii nr. 95/2018 privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului, toţi studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă (licenţă, master, doctorat) în cadrul instituţiilor acreditate de stat, indiferent de vârstă, merg gratis cu trenul. La achiziţionarea biletelor, studenţii trebuie să prezinte legitimaţia de transport eliberată de instituţia de învăţământ la care sunt înscrişi, precum şi un act de identitate. Gratuitatea la transportul feroviar pentru studenţii cu vârsta de până la 26 de ani a fost introdusă prin OUG 2/2017, dar limita de vârstă a fost însă contestată de studenţi, care au considerat măsura drept discriminatorie.
AICI PUTEȚI SEMNA DACĂ VREȚI CA STUDENȚII SĂ AIBĂ NUMĂR LIMITAT DE CĂLĂTORII GRATUITE CU TRENUL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News