Data actualizării:
Data publicării:

Granița cu Rusia poate fi mutată. Zece lucruri care trebuie să se întâmple

Autor: Alexandru Cumpănașu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Este o surpriză foarte mare și pentru români, care vedeau Republica Moldova oarecum resemnată cu apartenența la Moscova. 

Este o speranță pentru Occident, chiar dacă nu toți au pariat pe Maia, preferând diverse personaje obscure, așa-zis pro-occidentale.

Tânără, carismatică, deja cu un background profesional solid, fost ministru al educației, Maia Sandu a produs în această dumincă o adevărată minune în Republica Moldova, oprindu-l pe proputinistul Dodon pentru moment. Șansele inițiale ale unei femei pentru președinția Republicii Moldova, care este și tânără, au fost considerate foarte mici, iar surpriza rezultatelor de duminică demonstrează că o parte importantă din cetățenii Republicii Moldova încă își doresc o țară modernă, care să nu se întoarcă la Uniunea Sovietică.

Desigur că mișcările electorale dinainte de alegeri au avut și ele importanța lor, așa cum discursul, precum și trecutul și prezentul lui Dodon i-a înspăimântat pe o parte din moldoveni care, chiar dacă nu se identifică cu România, nu-și doresc nici să devină vasalii rușilor. Când ai peste 30 de posturi de televiziune în limba rusă și numai câteva în limba română, nu este greu să crezi că socialiștii pot câștiga președinția Moldovei. Convingerile politice se transmit tot mai mult prin intermediul mass-media iar propaganda rusă este una din cele mai bune din lume, știind să deformeze adevărul sau să creeze realități alternative.

În tot acest context, rezultatul Maiei Sandu este unul excepțional, iar ceea ce părea s-o dezavantajeze la începutul campaniei, vârsta și sexul, vor deveni un atu în lupta cu Dodon. Alăturarea celor două imagini, a lui Igor Dodon și a Maiei Sandu, pentru acei moldoveni care mai visează încă la o republică puternică și modernă, va induce senzația alegerii între Bine și Rău. Nu știu ce informații mai pot apărea până la sfârșitul campaniei despre vreunul din candidați, însă un lucru este cert: există o șansă ca România să nu se învecineze cu Rusia, iar aceasta se cheamă Maia Sandu.

Pentru a câștiga alegerile,  trebuie să se întâmple, din punctul meu de vedere, următoarele lucruri:

  1. Diaspora moldovenilor să meargă la vot în număr cât mai mare, putând să joace un rol decisiv în stabilirea scorului final. Italia este pe primul loc atunci când vine vorba despre numărul cetățenilor moldoveni aflați în afara granițelor iar pe locul doi se află România. Participarea numai a cetățenilor moldoveni din aceste două țări, declarați oficial, ar putea să fie decisivă pentru răsturnarea scorului.
  2. Sprijinirea de către Occident, inclusiv România, a candidatului pro-european, nu doar declarativ, atât guvernul român, cât și alte guverne occidentale putând acorda facilități de transport în ziua votului pentru cetățenii moldoveni care doresc să participe. Cu numai 11 secții de votare deschise pe teritoriul României, se impune măsura gratuității transportului în ziua votului. Până în acest moment, aceast vector nu a fost pus în practică dar mai sunt două ședințe ale Guvernului României în care hotărârea ar putea fi luată. O astfel de măsură ar dubla, din punctul meu de vedere, numărul cetățenilor care au participat în primul tur, în cel de-al doilea tur.
  3. Maia Sandu să nu participe la vreo întâlnire cu “vreun-Vântu” al Republicii Moldova, hai să-i spunem Plahotniuc, pentru ca aceasta să fie discreditată și asociată cu oligarhia. Mașinăria oligarhică sau pro-rusă de la Chișinău va depune toate eforturile să o compromită pe Maia Sandu, inclusiv prin astfel de întâlniri, chiar dacă, în sine, ele nu au miză. Astăzi,  o imagine face cât o mie de cuvinte și demonstrația cea mai la îndemână este povestea Vântu-Geoană din alegerile din 2009, din România.
  4. Să nu evite, ba dimpotrivă, să-l provoace pe Dodon la cât mai multe dezbateri televizate, preferabil la canalele pro-rusești. În acest moment, socialiștii au atins un vârf al potențialului în Republica Moldova iar adevărata bătălie se dă, în prezent, pentru nehotărâți. Pentru ca aceștia să fie convinși să vină la vot, ei au nevoie de un mesaj puternic din partea candidatului Maia Sandu. Confruntările TV între un lider socialist, cu un mesaj agresiv și un discurs necizelat și candidata Maia Sandu, caracterizată de elganță și finețe, cu un discurs ferm dar îmbrăcat european, îi pot aduce acesteia mai multe avantaje dcât dezavantaje, prin antiteză: evidențierea viitorului față de trecut, victimizarea unei femei tinere și cu bun simț în fața unui bărbat cu discurs agresiv, sublinierea curajului de a i se opune lui Putin și trezirea nehotărâților.
  5. Refuzarea de către candidată a oricărei înțelegeri cu vreun lider politic ce a condus Republica Moldova și a dezamăgit populația. Pe de altă parte, un mesaj de refuz al electoratului acestora trebuie evitat deoarece, în bătălia finală, fiecare vot va conta.
  6. Adresarea unui mesaj mai clar, ferm către cetățenii moldoveni din afara granițelor și depunerea de eforturi de către echipa de campanie pentru ca acesta să fie preluat de către presa occidentală. Doar individualizarea Maiei Sandu ca lider pro-european și pro-occidental nu este suficientă. Este nevoie de o identificare, prin mesajul pe care îl dă, cu grija față de cetățenii moldoveni din afara granițelor și soluțiile concrete pe care le propune cetățenilor moldoveni dezamăgiți, de prea multe ori, de himere.
  7. Refuzul candidatei de a se asocia cu vreun politician din România deoarece, de-a lungul timpului, liderii politici români s-au aliat, pe rând, cu toți cei care au dezamăgit din fosta coaliție pro-europeană. Acceptarea sprijinului este una, asocierea explicită este alta.
  8. Reacție fermă față de orice informație ce ar putea reprezenta o dezamăgire pentru electorat, tăierea timpilor pierduți și oferirea de răspunsuri imediate prin crearea unui “sediu de campanie” mobil.
  9. Încercarea de a câștiga electoratul Partidului Comuniștilor care, de mai mult timp, joacă, mai degrabă, rolul de partid naționalist decât cel pro-rus. Electoratul lui Voronin este unul care nu vrea nici cu Occidentul, nici cu Rusia sau, altfel spus, vrea să beneficieze din ambele părți însă cu păstrarea statu-quo-ului actual. Prin refuzul lui Voronin de a-l susține pe Dodon, Maia Sandu are șansa să convingă acest electorat că poate fi un președinte al echilibrului între Rusia si România, al neafilierii necondiționate față de Rusia sau România. Atâta timp cât SUA si UE au dat mesaje clare că astăzi unirea Republicii Moldova cu România nu este indicată sau posibilă, Maia Sandu poate capitaliza acest electorat moldovean ce nu se revendică cu origini în niciuna dintre țări. În fond, un drum pro-european pe care îl poate promite este un drum ce duce de la sine la o unire de facto între România și Moldova.
  10. Întocmirea unei liste a efectelor ce ar urma unei alegeri a lui Dodon ca președinte al Moldovei: federalizarea Moldovei, abandonarea Transnistriei, un președinte conflictual și supus Federației Ruse, îndepărtarea de Occident etc.

Acestea sunt câteva dintre măsurile pe care le-aș vedea posibile pentru ca minunea de duminica aceasta să aibă cu adevărat loc. Tot ce am scris sunt lecții învățate din alegerile ce au avut loc în România, în ultimii 20 de ani, dar și în Republica Moldova. Reprezintă, mai degrabă, un set de gânduri pe care îl transmit Maiei Sandu, pe care o asigur de tot sprijinul meu.

Singurul lucru pe care nu l-am pus ca un “must” este imprevizibilul. În Republica Moldova, dar și în România și Europa de Est în general, sistemele ascunse, mafiote se unesc în momente de criză și sper că nu vom avea în cazul Maiei Sandu o “lebădă neagră”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel