Grădina cu Poezie și Muzică a MNLR
În faţa muzicii orice rău se topeşte. În fața poeziei se întâmplă același lucru. Muzica umple natura noastră interioară cu acele virtuţi de care avem nevoie şi elimină din noi defectele. Poezia vindecă toate rănile ființei.
Pentru al treilea an consecutiv, Grădina Muzeului Național al Literaturii Române a fost insula de cultură pe care locuitorii Cetății au ales-o ca să se bucure de muzică și poezie. Artiști precum Nicu Alifantis, Maria Gheorghiu, Florin Chilian, Daniela Nane, Ovidiu Mihăilescu, Mircea Rusu, Jezebel și Alexandru Burcă, Tic Petroșel, Zoltan Butuc, Dana Florian, Radu Gheorghe, Lilly Drumeva, Mariana Pachis au reușit să mențină un echilibru între poezie și muzică într-o manieră dificil de uitat. De altfel, publicul se dovedește însetat de cultură, în general.
Ce spunea Nicu Alifantis
Nicu Alifantis, despre care poetul Emil Brumaru nota că „scrie cu sufletul pe cântecul vieții fiecăruia din noi cuvintele-i simple, afectuoase, dulci-amare, lăsându-ne destrămați o clipă, reînviindu-ne apoi, mai bucuroși, mai teferi, întru poezia-i caldă. În inima mea, toată blândețea-l simte poet de când lumea și-s fericit să o spun și altora. Și s-o repet până la îngeri!” a deshis seria de evenimente muzicale mai mult decât intime și speciale ce au avut loc în această vară în grădina din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Fiecare apariție a lui te conectează pe tine, spectatorul, la forța, emoția și pasiunea pe care le-a așezat în cântecele sale. Are darul de a-și conduce spectatorii spre tărâmuri care îi transformă și îi ajută să devină mai buni. Trecătorii au ciulit urechile și au bătut la poarta muzeului, curioși. Pentru că a cântat în Grădina Muzeului Național al Literaturii Române, atât de aproape de locul unde Nichita Stănescu a locuit, Nicu Alifantis și-a amintit de marele poet pe care a avut privilegiul de a-l cunoaște. „Aveam deja câteva piese pe versurile lui când ne-am întâlnit prima oară, la ziua actorului Florin Zamfirescu.
Atunci i-am aflat părerea despre ele. Am fost impresionat de faptul că era un om normal, prietenos, generos, amabil, foarte cald. Nichita era deosebit de normal. Asta m-a marcat; mai ales în noaptea aceea în care s-a întâmplat acea spunere a lui către mine: «Să smulgem fildeşii din Alifantis». Faptul că un munte uriaş cum era Nichita și-a întors privirea către mine mi s-a părut absolut remarcabil. A fost o întâmplare fericită că am scos un album pe versurile lui Nichita”, recunoștea artistul, care a și interpretat „Ploaie în luna lui marte“, spre deliciul celor prezenți.
Pe lângă compozitor, textier și interpret, Florin Chilian este și jurnalist
În biografia sa este consemnat faptul că pe lângă compozitor, textier și interpret, Florin Chilian este și jurnalist. Între anii 2005-2009, la sugestia lui Florian Pittiș, a prezentat la Radio România Tineret o emisiune tip talk-show, iar din 2007 până în 2009, la invitația lui Marius Tucă, a avut propria rubrică în Jurnalul Național, semnând săptămânal un editorial. A mai semnat editoriale în ziarul Cotidianul. Pentru Florin Chilian poezia înseamnă viaţă, respiraţie, zidiri şi construcţii în realitatea imediată. Un joc al vieţii necesar şi de neînlocuit. „Nu poţi scrie despre durere dacă niciodată nu ai simţit cum îţi zvâcnesc ochii sub loviturile lacrimilor dinlăuntrul tău. Nu poţi scrie despre iubire dacă, izbit de atâta alb, n-ai rătăcit printre nori. Nu poţi scrie despre disperare dacă nu ai simţit-o. Rare au fost momentele pe care inima asta a mea le-a notat în jurnalul ei. Rare, importante, de neuitat. Le voi aşterne într-o zi pe toate. Până atunci pot scrie acum despre un astfel de moment,” recunoștea artistul, care nu uită niciodată să menționeze importanța Muzeului Național al Literaturii Române în privința promovării a ceea ce înseamnă cu adevărat cultură.
Mansarda Muzeului Național al Literaturii Române, este lunar gazda unui spectacol-eveniment evocare a poetei Nina Cassian
Pe lângă seria de evenimente muzicale și poetice, Mansarda Muzeului Național al Literaturii Române, este lunar gazda unui spectacol-eveniment evocare a poetei Nina Cassian. Actorii Roxana Guttman, Mihai Nițu și Naomi Guttman, călăuziți îndeaproape de regizoarea Cătălina Buzoianu, plecată dintre noi în luna august, din păcate, au realizat acest spectacol dedicat poetei numit „Am iubit iubirea”. Oameni vin și revin la acest spectacol dintr-o sete extraordinară de frumos, de poezie, de iubire. Spectacolul s-a născut din dorința și nevoia de a spune lucrurilor pe nume, iubirii pe nume, trădărilor, viselor, VIEȚII pe nume.
Filiala București Traduceri literare a Uniunii Scriitorilor din România a invitat, de asemenea, publicul în aceeași Grădină MNLR la colocviile de traduceri literare 42 - „în cuptor la poezie fierbinte provincia devine capitală”. Poeți invitați: Florina Zaharia, Stela Iorga, Simona Toma, Nicoleta Crăete, Costel Stancu, Mihók Tamás, Stéphane Meuret - Franța, Jarmila Horáková - Cehia. Moderator - Peter Sragher, președintele Filialei București - Traduceri literare a Uniunii Scriitorilor din România.
A patra ediție a Festivalului Gellu Naum
A avut loc la MNLR în plină vară și cea de-a patra ediție a Festivalului Gellu Naum, pentru a marca împlinirea a 104 de ani de la nașterea scriitorului Gellu Naum. Masa rotundă „Gellu Naum - perspective critice” și seara de poezie și jazz organizate cu acest prilej și-au propus realizarea unui dialog între spații și timpuri de creație diferite și, totodată, suprapuse, cu scopul valorificării patrimoniului literaturii române și a culturii scrise recente.
„Pianul cu poeme”, un recital de muzică și poezie de dragoste susținut de actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu, reprezentat de zeci de ori în țară și în străinătate, pe scene importante ale teatrelor și filarmonicilor, inclusiv la Ateneul Român a emoționat spectatorii veniți pentru delectare în Grădina MNLR. Poezia aleasă de Daniela Nane a plecat de la dragostea adolescentină, trecând prin diferitele ipostaze ale iubirii, până la regăsirea sufletească în deplină iubire necondiționată.
Urmează și alte evenimente semnificative
Urmează și alte evenimente semnificative în perioada următoare printre care lansări de carte precum „Goarna lui Tuturuz”, semnată Ștefan Mitroi la care participă în calitate de invitați scriitorul Dinu Săraru și poeta Clara Mărgineanu, dar și concerte cu artiștii Emeric Imre, Călin Costache și Eugen Cristea. De asemenea, Zilele Bucureștiului vor fi marcate de lansarea audio-ghidului MNLR, realizat în parteneriat cu Radio România, în lectura lui Attila Vizauer, ateliere pentru copii și un concert cu laureați adolescenți ai Festivalurilor și Concursurilor Naționale de Folk din țară.
Muzeul poate fi vizitat de marți până duminică, între 10.00 și 18.00, atât sediul din Strada Nicolae Crețulescu, nr. 8, cât și cel din Calea Griviței nr. 64-66, sediu unde până de curând, în cadrul Sezonului România-Franța 2019, în colaborare cu Institutul Francez din București, a fost deschisă Expoziția „Genica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud”, care s-a înscris în cadrul istoriei avangardelor literare și teatrale europene din prima jumătate a secolului XX. Prin acest eveniment, Muzeul și-a propus familiarizarea publicului român cu figura prea puțin cunoscută la noi a actriței de origine română Genica Athanasiou, cu o carieră de aproape 40 de ani în lumea scenei și a filmului francez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News