Data actualizării:
Data publicării:

Gorila - trebuie să citiți neapărat. Pagini INTERZISE despre politica românească, acum la liber! VIDEO

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Cultura
WhatsApp

Pagini interzise vreme îndelungată pot fi acum accesate.

Criticul literar Daniel Cristea-Enache și scriitorul Flaviu George Predescu au discutat despre opera și biografia lui Liviu Rebreanu, prozator și dramaturg român, membru titular al Academiei Române.

”Apar semne de întrebare și-n legătură cu sfârșitul propriu-zis al acestui mare creator. Eu nu vreau să cad în teoria conspirației, mai ales în timpurile noastre în care atât de mulți consideră că nu avem coronavirus… Nu vreau să cad în teorii ale conspirației. Pot să spun că Rebreanu a murit la timp, citând o zicere cinică.

A murit în septembrie 1944, cumva la sfârșitul acestei epoci extraordinare - epoca interbelică, plus anii de război mondial în care România a intrat mai târziu decât alte state, la fel ca-n Primul Război Mondial. Viața lui se suprapune într-un mod ideal epocii interbelice cu cei trei ani de razboi pe care i-a prins și în care ținea tot felul de conferințe în care vorbea despre drepturile romanității”, a spus criticul literar Daniel Cristea-Enache la DC News.

”Nu știu exact dacă moartea lui poate fi controversată sau nu, dar ceea ce știu cu certitudine este că după 1944 și până spre anii '60, romanele lui, considerate ale unui autor de dreapta, au fost supuse unei marginalizări. Romanul Gorila, în care este vorba de viața politică din epoca interbelică și de ascensiunea mișcării legionare, a fost interzis până în decembrie 1989. A reapărut abia după Revoluție”, a mai zis criticul literar Daniel Cristea-Enache.

Liviu Rebreanu s-a născut pe 27 noiembrie 1885 și a murit pe 1 septembrie 1944. A fost un prozator și dramaturg român, membru titular al Academiei Române.

DESCRIERE:

 

Șansa Gorilei a fost aceea de a suscita comentarii extrem de interesante. Într-o anumită măsură, lucrul se poate explica prin subiect. Dintotdeauna romanele politice (a se citi: dotate cu instinct politic veritabil) au stârnit, la lectură, o atracție activă. Mai cu seamă atunci când acestea puneau sub lentilă actualitatea imediată. Și, trebuie precizat, mai cu seamă atunci când actualitatea cu pricina nu era una tocmai calmă. Iar despre sfârșitul deceniului al patrulea (Gorila aparând în 1938) numai calm nu se poate spune că ar fi fost.

Interviul integral îl găsiți aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel