Data publicării:

Gorghiu: Unii mi-au zis că bat câmpii. Nu e așa! / M-am lăsat de fumat acum vreo 12 ani. A fost o misiune realmente dificilă

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
SURSA: MINISTERUL JUSTIȚIEI
SURSA: MINISTERUL JUSTIȚIEI
Alina Gorghiu, ministra Justiției, a ținut un discurs la inaugurarea Centrului Comunitate Terapeutică, Târgu Mureș.

„Stimate gazde de la acest centru,

Am auzit perspectiva bisericii, am auzit perspectiva terapeutului, a specialiștilor și a tuturor celor celor implicati, dar vă rog să îmi permiteți să vă spun și perspectiva mea, ca om care există în viața publică de vreo 20 și ceva de ani.

Sigur că Ministerul Justiției nu se ocupă de fenomenul drogurilor în mod direct, dar în mod indirect o să vă spun câteva concluzii.

Atunci când vine vorba de dependențe și de adicții, nu ai voie să nu fii altfel decât foarte, foarte sincer. Sunt de-a dreptul impresionată de proiect, indiferent cum se cheamă el: centru de terapie, concept, așezământ.

Este un exercițiu atât de sănătos și atât de util acestei societăți! Sigur, am obidă că inițiativa este privată și că, în România, statul nu face întotdeauna ceea ce trebuie să facă atunci când vine vorba de provocări precum consumul de droguri, consumul de alcool. Infrastructura necesară pentru a pune la dispoziție aceste terapii atât de necesare pentru a face față unor provocări pe care nu le recunoaștem la amploarea lor. Aveam o reală problemă!

Mai acum 8 luni preluam mandatul de ministru al Justiției și, mergând de-a lungul acestor ani foarte mult prin școlile din România, vă pot spune ceea ce spunea colegul dumneavoastră mai devreme. Tematica droguri, subiectul consumului de droguri este peste tot, pe buzele părinților, liceenilor, duhovnicilor… Mai puțin recunoscut de instituțiile statului român. Și când am spus la un moment dat că avem foarte mulți tineri, sute de mii de tineri care au experimentat, care au fost tentați, adulți care nu mai știu cum să reacționeze în fața acestui fenomen, toată lumea s-a uitat la mine cu ochii mari și a spus: ”Bate câmpii!”

Nu, nu bat campii, dovada este acest exercițiu pe care împreună îl facem astăzi. Vă promit că în fiecare intervenție a mea, mai puțin publică, publică, voi cere colegilor mei din Executiv să scoatem la liman infrastructura asta de care fiecare bolnav din România are nevoie ca să își trateze o dependență. Ca să vă putem veni în sprijin, că pare că sunteți inițiatori al multor gesturi sănătoase pentru statul român.

Mă bucur că vorbim de o abordare modernă care să pună bazele unor tratamente la standard european. Și i-am îndemnat pe toți cu care mă întâlnesc, vă rog să îi îndemnați și dumneavoastră pe toți cei care au probleme, să nu amâne ajutorul. De multe ori nu ne putem trata singuri. E cel mai greu lucru să îți tratezi propria dependență.

M-am lăsat de fumat acum vreo 12 ani și vreau să vă spun că a fost o misiune realmente dificilă. Și încă de fumat te lași relativ ușor raportat la alte vicii care le avem ca oameni. Cred că avem nevoie de suport de specialitate, la care să ne uităm ca la soluția care să ne redea puterea, ca să ne redea demnitatea, care să ne redea încrederea în noi și spun acest lucru gândidu-mă mai ales la adolescenți, la tineri. Avem foarte mulți tineri care nu știu să caute ajutorul, care nu cer ajutorul sperând că își rezolvă singuri problemele și cred că fiecare adult din această încăpere are obligația să se uite de azi mai cu atenție la maniera în care îndrumă un tânăr din societatea noastră.

Gândiți-vă, o să vorbesc acum cu predilecție despre droguri,  consumul de droguri și în România a ajuns să înceapă cu psihoactivele pe la 10-11 ani. Drogurile de mare risc, puțin mai încolo, dar vârsta este foarte, foarte scăzută, fragedă. Sunt comportamente care se traduc în disfuncții cerebrale, în probleme de sănătate, probleme de dezvoltare, de comportament viciat…

Sigur că, în fața acestor adicții, apariția unor astfel de centre este și un semnal sănătos că reacționăm la problemele actuale.

O să vă dau o statistică pe județul Mureș din perspectiva omului care gestionează acum Justiția, ca să înțelegeți că este doar vârful aisbergului atunci când ajungi la un dosar în instanță.

Pe capitolul droguri și substanțe psihoactive, pe 2023, au fost 219 dosare gestionate:

 

– 33 dintre ele au fost soluționate prin rechizitorii și 9 prin acorduri de recunoaștere a vinovăției. În total de 74 inculpați, marea majoritate pe trafic de droguri. Și eu sunt de acord, consumatorul de droguri, mai ales cel tânăr nu are de ce să stea în închisoare, ci trebuie să facă terapie;

– 30 de persoane au fost arestate preventiv. Au fost și soluții de renunțare la urmărirea penală, cel mai probabil cu fapte pentru consum. Pentru inculpații unor astfel de dosare, centrul dumneavoastră va fi mai mult decât o soluție de întoarcere la normalitate.

Eu vă spun cifre. În spatele acestor cifre sunt vieți, sunt destine, sunt tineri, sunt copii care trebuie ajutați.

Evident că rămân preocupată de identificarea acelor pârghii, măsuri administrative, legislative care să ne ajute să diminuăm aceste dependențe din societatea românească.

Și am să vă vorbesc de trei inițiative legislative care îmi doresc să devină legi, care se află în Parlament, unele dintre dintre ele la pasul final.

 

 

–  „Legea 2 Mai”. A venit în urma unei tragedii pe care toți o cunoaștem. Și ea spune un lucru simplu: traficanții de droguri de mare risc (amfetamină, ecstasy, cocaină și altele) nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Ei trebuie să stea la închisoare.

–  Al doilea proiect îmi doresc să îl văd repede implementat. Se numește ”Registrul traficanților de droguri”. Este un registru care are rol predominant preventiv, pe baza căruia instituțiile statului au acele pârghii de cunoaștere, de identificare, de supraveghere a traficantului. Atunci când pleacă din punctul A în punctul B, poți să îl verifici, știi ce are în mașină, știi unde se duce dacă o dată a fost condamnat pe droguri. Poți să îi faci o verificare.

–  Al treilea proiect, sper să devină realitate cât trăiesc și o spun cu amar, pentru că infrastructura românească se concentrează pe multe lucruri bune, dar, din păcate, nu avem niște centre regionale de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri. Avem această inițiativă în Parlament, îmi doresc un centru în fiecare regiune.

Am inițiat aceste legi împreună cu colegii mei și alți parlamentari, având în spate dezbateri și discuții, dialog cu societatea civilă și dacă măcar aceste trei legi vor deveni realitate în scurt timp, statul român va avea la dispoziție alte câteva pârghii pentru a putea diminua flagelul acesta numit droguri, și pe cale de consecință, consumul de droguri.

Nu voi lungi vorba, pentru că astăzi importanți sunteți dumneavoastră! Însă cu umilință vă spun: aveți un fan, un susținător și că atunci când va fi nevoie, formal, informal, știți unde mă găsiți și unde găsiți suportul meu și al colegilor mei.

Mult succes tuturor!”, a zis Alina Gorghiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel