Data actualizării:
Data publicării:

Gorghiu spune care e costul unui fugar: Asta este plaja în care statul român trebuie să acopere cheltuieli pe fiecare om în parte

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre proiectul de lege care prevede faptul că fugarul suportă costurile aducerii sale în țară.

Alina Gorghiu a susținut că Ministerul Justiției își dorește foarte mult acest proiect, strategia avută fiind aceea de a diminua fenomenul fugarilor și chiar de a-l bloca in viitor. 

"Este un proiect pe care și Ministerul Justiției și-l dorește foarte mult. Eu personal am insistat foarte mult în elaborarea acestui proiect și Guvernul a făcut o cauză din aducerea fugarilor în țară. Ca să nu vă mai spun că partidul din care fac parte a pus pe ordinea de priorități această tematică. Elementul de noutate acesta este, din momentul în care legea va fi adoptată, fugarul va suporta costurile aducerii sale în țară. Strategia pe care am avut-o în vedere este aceea ca în anul 2024, statul român să meargă mai mult pe prevenție, să găsească acele pârghii legislative astfel încât fenomenul fugarilor să fie diminuat și sperăm ca într-o bună zi să fie blocat.", a spus Alina Gorghiu. 

Ministrul Justiției a menționat faptul că aceste costuri pot varia. 

"Costurile variază. Putem să vorbim de cazuri de fugari în care costurile pentru a ducerea lor în țară sunt relativ mici, dar putem să vorbim și de cazuri de fugari aduși de la capătul lumii, care să implice costuri foarte, foarte mari. Înainte de a vă spune despre costuri, vă spun că acest fenomen al fugarilor a fost în creștere de la an la an. Anul 2023 este primul an când putem constata o scădere și am să vă dau cifrele: în anul 2020, România a dispus urmărirea internațională pentru 1260 persoane. Pentru ca în anul 2021 să avem 1420. În anul 2022 am avut 1574 de persoane față de care s-a dispus urmărirea internațională chiar anul trecut. În 2023 am avut 1530 de persoane, deci a fost primul an cu scădere,în privința acestui număr nesemnificativă, dar pot să vă semnalez scăderea.

Concluzia care a stat la baza acestui proiect sau premiza de fapt care a stat la baza acestui proiect a fost aceea că trebuie să legiferăm măsuri de descurajare a fugarului. Sigur că avem în același timp în atenție nevoie de creștere a încrederii în actul de justiție, nevoia de creștere a capacității autorităților române de a înfăptui actul de justiție. Acesta, în definitiv, nu spun doar aici, ci spun de fiecare data, trebuie să fie unul credibil, trebuie să fie complet și să asigure funcția de executare a pedepsei.", a spus ministrul. 

Alina Gorghiu a mai punctat faptul că i se pare incorect ca statul român să trebuiască să suporte și costurile aducerii unui fugar în țară. 

"România, potrivit legislației actuale, vorbim de legea 302/ 2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală prevede următorul lucru: cheltuielile privind procedura de extrădare efectuată pe teritoriul României, se suportă de statul roman, de autoritățile române, prin bugetele autorităților, în funcție de atribuțiile conferite fiecăreia dintre acestea prin prezenta lege pe care am menționat-o. Dacă pornim de la premiza că anul trecut, de exemplu, Ministerul Afacerilor Interne a organizat un număr de 587 de misiuni pentru a putea aduce în țară respectivele persoane care au fugit, va trebui să facem un calcul și vă pot preciza că numai anul trecut statul român a cheltuit ca să aducă înapoi fugari o sumă de peste 10 milioane de lei.

Eu spun ca este mult, raportat la faptul că acea persoană a decis să nu execute pedeapsa în România, să nu respecte autoritatea statului român, a decis să fugă și mi se pare de-a dreptul incorect ca statul român să trebuiască să suporte și costurile aducerii lui în țară. Persoanele care sunt solicitate să fie aduse în țară pot fi aduse terestru sau aerian. Variază costurile de la țară la țară. Pentru un fugar adus pe cale terestră, dintr-o țară vecină, costurile sunt mai mici. Pentru fugarii pe care i-am adus din Madagascar, costurile au fost foarte mari. Vă spun că dacă ai avut bani să fugi în Madagascar, sigur găsești bani cât să suporți cheltuielile de aducere în țară.", a spus Alina Gorghiu. 

Ce vizează proiectul 

"Vă pot spune că în cadrul unei astfel de misiuni aeriene, de exemplu, sunt implicați cel puțin doi ofițeri de poliție din cadrul centrului de cooperare polițienească internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Iar pentru aceștia costurile constau în bilete de avion, diurnă, cazare, transportul local efectuat, etc.. Proiectul vizează cele două situații. Și cred că le-am acoperit pe toate.În primul rând, vorbim de situația în care, fugarii care se sustrag în cursul urmăririi penale sau al judecății, cheltuielile cu aducerea lor în țară vor fi adăugate celorlalte cheltuieli ocazionate de proces. Și anume costuri legate de expertiză,onorariu de avocat ș.a.m.d..

În cazul doi, pentru fugarii care se sustrag de la executarea pedepsei, deci în cazul celor care fug după ce le-a fost dată pedeapsa definitivă de către instanțele din România. În acest caz, cheltuielile cu aducerea lor în țară pot fi recuperate pe cale separată, printr-o acțiune civilă.

Am început să discut cu cei din ANP pe acest subiect. Am început să discut cu toți colegii mei din Parlament pentru că va trebui să găsim soluția să adoptăm acest proiect foarte repede. E o cale prin care statul român va arăta că nu are niciun fel de înțelegere față de niște oameni care sunt condamnați de justiție. Și pentru a vă spune, un detaliu pe care îl anticipez că va fi formulat într-o întrebare. Costul variază pe fugar,undeva între câteva mii de euro și 25.000 euro. Asta este plaja în care statul român trebuie să acopere cheltuieli pe fiecare om in parte.", a mai spus ministrul Justiției Alina Gorghiu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel