Gorbaciov a murit. Marea greșeală pe care a făcut-o în 1991. Armand Goșu: A jucat la două capete. Elțîn i-a luat fața
Istoricul Armand Goşu, expert în spațiul ex-sovietic, a explicat care a fost marea greșeală făcută de Mihail Gorbaciov.
Mihail Gorbaciov a murit ieri, 30 august, la vârsta de 92 de ani. Mihail Gorbaciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. Mihail Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.
VEZI ȘI: A murit Gorbaciov. Putin, Biden, Macron, Boris Johnson, şi alţi lideri din toată lumea au reacţionat
Marea greșeală a lui Mihail Gorbaciov. Ce a făcut în 1991
Istoricul Armand Goşu, expert în spațiul ex-sovietic, a vorbit despre cea mai mare greșeală făcută de Gorbaciov, explicând cum s-a produs destrămarea URSS.
"Eu cred că momentul care l-a pierdut pe Gorbaciov a fost vara lui 1991. Și, de fapt, ce s-a întâmplat în 1991? Tentativa lui de a supraviețui cu orice preț jucând între tabăra conservatoare și tabăra democratică. Dacă nu ar fi existat acel conflict personal între el și Elțîn poate că soarta lui Gorbaciov ar fi fost alta.
"Gorbaciov a jucat la două capete"
Aparent Gorbaciov câștigă confruntarea cu puciștii în august 1991, dar cel care pierde până la urmă este Gorbaciov, era evident că nu poate fi altul decât Gorbaciov pentru că a jucat la două capete în realitate și pentru că Boris Elțîn a venit atunci și i-a luat fața, a jucat o singură carte, a jucat cartea europenizării, a înțeles că e foarte puternic mesajul anti-comunist, a înțeles din ce se întâmplase în toamna anului 1989 în țările Europei de est. Gorbaciov, în 1990-1991, deja e omul jumătăților de măsură. Momentul în care el pierde poziția de lider al taberei reformiste, practic el atunci își semnează propria condamnare.
Armand Goșu: Gorbaciov ar fi putut să salveze Ucraina și Moldova
În cadrul țărilor baltice lucrurile sunt foarte clare. Dacă ar mai fi putut să salveze ceva, ar fi putut să salveze Ucraina, ar fi putut să salveze Moldova, ar fi putu să salveze Caucazia, dar nu țările baltice pentru că mișcarea recesionistă în țările baltice a început încă din 1987, în 1989, pe 23 august, când se împlinesc 50 de la Pactul Molotov, amintiți-vă, între cele trei capitale baltice a fost un lanț uman de sute de kilometri, nu a existat o astfel de mișcare de protest în istorie. Acum mișcarea pentru recăpătarea independenței a fost mult prea puternică ca Gorbaciov să mai poată recupera țările baltice, dar ar fi putut altceva să recupereze.
Cum ar fi putut fi evitată destrămarea URSS
Imperiul sovietic, uniunea sovietică nu s-ar fi prăbușit dacă din componența ei ieșeau țările baltice. Aici a fost incapacitatea elitei sovietice de a înțelege procesele care aveau loc atunci.
Ei ar fi putut să păstreze o nouă uniune sovietică, cum le propusese Saharov în decembrie 1989, la al doilea congres al deputaților poporului, să reformeze uniunea sovietică și să o transforme din uniunea republicilor sovietice socialiste într-o uniune a republicilor suverane, și atunci ar fi reușit să evite prăbușirea, colapsul URSS, în felul în care s-a produs el", a declarat Armand Goșu la Realitatea Plus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News