Google șterge miliarde de date și își limitează puterea de a urmări utilizatorii. Acord într-un proces cu daune solicitate de 5 miliarde de dolari
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află mai multe despre acordul cu care a fost de acord gigantul tehnologic Google.

În conformitate cu termenii unui acord legal propus, Google a fost de acord să șteargă miliarde de înregistrări și să se supună unor restricții privind puterea companiei de a urmări utilizatorii.

Acordul urmărește să rezolve un proces colectiv intentat în SUA în 2020, care acuza gigantul tehnologic că încalcă intimitatea oamenilor prin colectarea datelor utilizatorilor chiar și atunci când navigau în "modul privat".

În proces se solicitau daune de 5 miliarde de dolari.

Google susține acordul, deși contestă acuzațiile, și a făcut deja modificări în urma acțiunii legale.

În ianuarie, la scurt timp după ce cele două părți au anunțat planuri de a soluționa cazul, compania și-a actualizat declarațiile pentru a face clar că încă urmărea datele utilizatorilor chiar și atunci când aceștia optau să caute în mod privat sau folosind setările modului Incognito.

Acest mod oferă o anumită creștere a confidențialității deoarece nu salvează activitatea de navigare pe dispozitivul folosit.

Urmărirea activității

În aceeași lună, compania a anunțat că a început să testeze o funcție care va bloca automat cookie-urile terților, care ajută la urmărirea activității utilizatorilor, pentru toți utilizatorii browser-ului Google Chrome.

Google a făcut acest blocaj automat pentru utilizatorii modului Incognito la scurt timp după ce a fost intentat procesul în 2020 și a fost de acord să se asigure că această limită este în vigoare timp de cinci ani, potrivit termenilor acordului de soluționare, depus luni la tribunalul federal din San Francisco.

Luni, Google a fost de acord, de asemenea, să șteargă "sute de miliarde" de înregistrări de date de navigare privată pe care le-a colectat, se arată în documentele depuse la instanță.

"Suntem încântați să soluționăm acest proces, pe care întotdeauna am considerat că este fără temei", a declarat purtătorul de cuvânt al Google, Jorge Castaneda, într-o declarație, precizând că Google nu va plăti daune.

"Suntem fericiți să ștergem date tehnice vechi care nu au fost niciodată asociate cu o persoană și nu au fost niciodată folosite în niciun fel de personalizare", a mai precizat Jorge Castaneda, conform BBC.

Google se confruntă în continuare cu procese intentate de persoane fizice pentru încălcări ale intimității, care ar putea duce la amenzi financiare.

Avocatul David Boies de la Boies Schiller Flexner LLP, care a reprezentat utilizatorii în această luptă, a numit acordul un "pas istoric în a cere onestitate și responsabilitate de la companiile dominante din tehnologie".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel