Data actualizării:
Data publicării:

Google se ia la întrecere cu medicii. Cum este posibil

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Instrumentul de inteligență artificială al motorului de căutare Google ar putea reduce numărul de depistări fals pozitive în rândul femeilor bolnave de cancer la sâni.

Un sistem Google de inteligență artificială ar putea fi mai bun în detectarea cancerului de sân decât radiologii experți, sugerează un nou studiu.

Cercetarea a vizat computerul, care a fost realizat de experții Google AI.

S-a constatat că softul de inteligență artificială a fost în mare măsură la fel de bun ca oamenii în identificarea incidenței cancerului de sân – dar a fost mult mai bun în a evita situațiile de diagnosticare fals-pozitivă.

Experții în domeniul sănătății speră acum că o tehnologie similară poate fi utilizată și în spitale pentru a îmbunătăți rata de detectare a cancerului de sân, care afectează una din opt femei.

Cercetarea a fost realizată de cercetători din SUA și Marea Britanie și a fost publicată în revista Nature. Este doar cel mai recent studiu care sugerează că inteligența artificială ar putea duce la schimbări dramatice în asistența medicală.

Radiologii ratează diagnosticarea a aproximativ 20% din cancerele de sân, prin intermediul mamografiilor, precizează Societatea Americană de Cancer, iar jumătate din toate femeile care fac radiografii pe o perioadă de 10 ani au un rezultat fals pozitiv.

Ce a concluzionat studiul?

Concluziile studiului, dezvoltat cu unitatea DeepMind AI, realizată de Google, reprezintă un progres major în potențialul de detectare precoce a cancerului de sân, sugerează Mozziyar Etemadi, unul dintre specialiștii care au luat parte la conducerea cercetării, de la Northwestern Medicine în Chicago.

Echipa, care a inclus cercetători de la Imperial College London și NHS, a instruit sistemul pentru a identifica cancerele de sân pe zeci de mii de mamografii. Apoi au comparat performanța sistemului cu rezultatele reale dintr-un set de 25.856 de mamografii din Marea Britanie și 3.097 din SUA.

Studiul a arătat că sistemul AI ar putea identifica cancerele cu un grad similar de acuratețe cu cel al radiologilor experți, reducând în același timp numărul de rezultate fals pozitive cu 5,7% în grupul din SUA și cu 1,2% în grupul din Marea Britanie.

A redus, de asemenea, numărul de fals negative, unde testele sunt clasificate greșit drept normale, cu 9,4% în grupul din SUA și cu 2,7% în grupul britanic.

Aceste diferențe reflectă modurile în care sunt citite mamografiile. În SUA, un singur radiolog citește rezultatele analizelor se realizează o dată la un an sau doi. În Marea Britanie, testele se fac la fiecare trei ani, iar fiecare este citit de doi radiologi. Când nu sunt de acord, un al treilea este consultat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel