Google este aproape de a face cea mai mare achiziție de până acum
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Alphabet, proprietarul Google, se află în discuții avansate pentru a cumpăra Wiz, un startup de securitate cibernetică în creștere rapidă, pentru aproximativ 23 de miliarde de dolari.

O preluare a Wiz, care produce software de securitate cibernetică pentru cloud computing, ar reprezenta un avans major al Google pe securitatea cibernetică, marcând cea mai mare achiziție a gigantului tehnologic.

Discuțiile dintre Google și Wiz au început după ce startup-ul a strâns 1 miliard de dolari de la investitorii cu capital de risc la începutul acestui an, a declarat sursa.

Termenii unei potențiale tranzacții nu au fost finalizați și discuțiile ar putea încă să eșueze, potrivit sursei.

Știrile despre discuțiile Google-Wiz au fost raportate pentru prima dată de Wall Street Journal.

Nici Google, nici Wiz nu au răspuns solicitărilor CNN pentru comentarii.

Tranzacția ar depăși cu ușurință achiziția Motorola de către Google pentru 12,5 miliarde de dolari în urmă cu aproximativ un deceniu, cea mai mare preluare din istoria companiei. Google a vândut Motorola doar doi ani mai târziu pentru o pierdere masivă.

Prețul de 23 de miliarde de dolari pentru Wiz este aproape dublu față de evaluarea de 12 miliarde de dolari a startup-ului din cea mai recentă rundă de finanțare.

Achiziționarea Wiz ar fi o "lovitură majoră" pentru Microsoft și Amazon

În martie 2022, Alphabet a cumpărat firma de securitate cibernetică Mandiant pentru 5,4 miliarde de dolari, ca parte a eforturilor sale de a ajuta companiile să abordeze mai bine amenințările cibernetice și de a-și consolida activitatea de cloud computing.

Google Cloud este un element central al eforturilor companiei de a diversifica veniturile dincolo de activitatea sa principală de publicitate pentru căutări. Deși vânzările sale de servicii cloud au crescut, Google a avut dificultăți în a concura cu serviciile similare ale Microsoft și Amazon.

Achiziționarea Wiz ar fi o "lovitură majoră" pentru Microsoft și Amazon, arătând că Google face un "pariu major în domeniul securității cibernetice pentru a-și completa oferta emblematică în cloud", a scris luni Dan Ives, managing director și analist principal de cercetare a acțiunilor la Wedbush, într-o notă către clienți.

Securitatea în cloud a devenit deosebit de importantă în ultimii ani, deoarece companiile au cheltuit foarte mult pentru a muta datele pe platforme cloud. Săptămâna trecută, AT&T a dezvăluit că aproape toate înregistrările apelurilor și mesajelor text ale clienților săi au fost expuse într-o încălcare masivă cauzată de o "descărcare ilegală" pe o platformă cloud terță.

Discuțiile privind acordul Google-Wiz au loc în pofida unei examinări antitrust intense a giganților tehnologici sub administrația Biden.

Cu toate acestea, acest control antitrust ar putea fi redus într-o oarecare măsură dacă Trump va prelua din nou conducerea Casei Albe, a declarat Ives, ceea ce ar face Comisia Federală pentru Comerț "mult mai slabă" și ar declanșa un "mediu accelerat de fuziuni și achiziții pentru Big Tech".

În cazul în care achiziția se finalizează, aceasta ar marca o ieșire masivă pentru Wiz și fondatorii săi - Assaf Rappaport, Ami Luttwak, Yinon Costica și Roy Reznik. Cei patru directori s-au cunoscut în urmă cu câțiva ani, când au fost înrolați în Unitatea 8200, divizia de informații cibernetice a Forțelor de apărare israeliene.

De la înființarea sa în martie 2020, în timpul pandemiei Covid-19, Wiz, cu sediul în New York, s-a bucurat de o creștere explozivă. În prezent, compania spune că 40% din companiile din Fortune 100 sunt clienții săi.

Printre clienții notabili se numără BMW, Slack și Salesforce și colaborează cu principalele companii de cloud, inclusiv Amazon, Microsoft și Google, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel