Goji, fructul minune. "Cătina de garduri" nu e un moft, ci un medicament. Are cei mai mulţi antioxidanţi şi combate infecţiile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Goji - superaliment Foto: Pixabay
Goji - superaliment Foto: Pixabay
Fructele de goji, cunoscute și sub numele popular de cătină de garduri, au o mulțime de proprietăți extrem de benefice pentru organismul uman. În fructele acestea mici, roşiatice şi uscate se află una dintre cele mai puternice combinaţii de substanţe nutritive esenţiale pentru sănătate. Fructele goji au cei mai mulţi antioxidanţi şi sunt considerate o adevărată minunăţie a naturii.

Beneficiile fructelor goji au fost demonstrate de către oamenii de ştiinţă abia în ultimii zeci de ani, deşi chinezii le bănuiau de secole. Studiile au relevat că fructele goji sunt printre cele mai nutriţionale alimente din lume, conţinând un mix unic de: 18 aminoacizi (surse de proteină completă), 21 de minerale, printre care calciu, fier, zinc, fosfor, seleniu, cupru, magneziu şi vitamine precum vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E. Consumate de regulă crude, aceste fructe pot fi integrate în alimentație și deshidratate, sub formă de pudră sau chiar în sucuri.

Secretul tinereţii fără bătrâneţe

În timpul dinastiei Tang, în China de acum câteva mii de ani, există un sat unde toţi oamenii trăiau peste 80 de ani, nu se confruntau cu probleme de sănătate, aveau pielea tânără şi părul frumos. Vestea sănătăţii şi longevităţii lor a călătorit până departe, astfel că oamenii din alte ţinuturi au vizitat satul, pentru a afla secretul tinereţii fără bătrâneţe. Legenda spune că localnicii consumau zilnic apă dintr-un izvor în jurul căruia creştea goji. Fructele cădeau în apă şi rezulta o băutură care aducea ca gust şi proprietăţi benefice cu un ceai. Aşa a început relaţia de lungă durată a chinezilor cu fructele goji.

Un studiu publicat în jurnalul Academiei Americane de Optometrie, Optometry and Vision Science, a constatat că persoanele în vârstă care au băut suc de fructe de goji timp de 90 de zile au avut un nivel mai mare de zeaxantina și alți antioxidanți. Un al doilea studiu raportat în revista Drug Design, Development and Therapy arată că fructele de goji protejează retina de celulele ganglionare responsabile de glaucom, o afecțiune care poate duce la pierderea vederii.

Super-aliment cu efect de medicament

Goji sunt considerate un super-aliment deoarece conțin compuși fitochimici produși de plante. Compușii fitochimici din fructele de goji includ polizaharide, beta-caroten și zeaxantină. Polizaharidele sunt componentele principale ale fructelor de goji. Acestea sunt o sursă esențială de fibre alimentare. Un studiu pe șoareci în vârstă a constatat că polizaharidele din fructele de goji au ajutat la îmbunătățirea funcției imunitare și la creșterea activității antioxidante totale în organism. Beta-carotenul este responsabil pentru pigmentul de culoare roșu-portocaliu din fructele de goji. Beta-carotenul este vital pentru sănătatea ochilor, oaselor, pielii și pentru dezvoltarea celulelor. Cantitatea de beta-caroten din fructele de goji este printre cele mai mari dintre toate plantele comestibile. Zeaxantina joacă un rol crucial în susținerea sistemului imunitar. Mulți cercetători cred că zeaxantina poate preveni degrenescența maculară, o afectare progresivă a vederii care apare atunci când partea centrală a retinei se deteriorează, notează doc.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel