Beneficiile fructelor goji au fost demonstrate de către oamenii de ştiinţă abia în ultimii zeci de ani, deşi chinezii le bănuiau de secole. Studiile au relevat că fructele goji sunt printre cele mai nutriţionale alimente din lume, conţinând un mix unic de: 18 aminoacizi (surse de proteină completă), 21 de minerale, printre care calciu, fier, zinc, fosfor, seleniu, cupru, magneziu şi vitamine precum vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E. Consumate de regulă crude, aceste fructe pot fi integrate în alimentație și deshidratate, sub formă de pudră sau chiar în sucuri.
Secretul tinereţii fără bătrâneţe
În timpul dinastiei Tang, în China de acum câteva mii de ani, există un sat unde toţi oamenii trăiau peste 80 de ani, nu se confruntau cu probleme de sănătate, aveau pielea tânără şi părul frumos. Vestea sănătăţii şi longevităţii lor a călătorit până departe, astfel că oamenii din alte ţinuturi au vizitat satul, pentru a afla secretul tinereţii fără bătrâneţe. Legenda spune că localnicii consumau zilnic apă dintr-un izvor în jurul căruia creştea goji. Fructele cădeau în apă şi rezulta o băutură care aducea ca gust şi proprietăţi benefice cu un ceai. Aşa a început relaţia de lungă durată a chinezilor cu fructele goji.
Un studiu publicat în jurnalul Academiei Americane de Optometrie, Optometry and Vision Science, a constatat că persoanele în vârstă care au băut suc de fructe de goji timp de 90 de zile au avut un nivel mai mare de zeaxantina și alți antioxidanți. Un al doilea studiu raportat în revista Drug Design, Development and Therapy arată că fructele de goji protejează retina de celulele ganglionare responsabile de glaucom, o afecțiune care poate duce la pierderea vederii.
Super-aliment cu efect de medicament
Goji sunt considerate un super-aliment deoarece conțin compuși fitochimici produși de plante. Compușii fitochimici din fructele de goji includ polizaharide, beta-caroten și zeaxantină. Polizaharidele sunt componentele principale ale fructelor de goji. Acestea sunt o sursă esențială de fibre alimentare. Un studiu pe șoareci în vârstă a constatat că polizaharidele din fructele de goji au ajutat la îmbunătățirea funcției imunitare și la creșterea activității antioxidante totale în organism. Beta-carotenul este responsabil pentru pigmentul de culoare roșu-portocaliu din fructele de goji. Beta-carotenul este vital pentru sănătatea ochilor, oaselor, pielii și pentru dezvoltarea celulelor. Cantitatea de beta-caroten din fructele de goji este printre cele mai mari dintre toate plantele comestibile. Zeaxantina joacă un rol crucial în susținerea sistemului imunitar. Mulți cercetători cred că zeaxantina poate preveni degrenescența maculară, o afectare progresivă a vederii care apare atunci când partea centrală a retinei se deteriorează, notează doc.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Horoscop 28 martie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care are nevoie de o schimbare. Bucură-te de viață!
- Alternativa din capitalele europene, după interzicerea centralelor pe gaz. Ștefan Pălărie (USR): Nu transportă gaz până în apartament
- AFM, finanțare de 1900 de euro pentru fiecare familie unde venitul pe membru este sub 1700 de lei. Ce este programul ”Prima Conectare”. ”Aduceți civilizația în casa omului”
- Dan Negru mai vrea o lege dacă se decide închiderea supermarketurilor în weekend: Să-i interzică lui Bartoș!
- BANCUL ZILEI: După căsătorie...
- Strategul Cristian Socol, reacție la ultimele date Eurostat despre România. Am depășit și Ungaria. Cea mai mare viteză din ultimii 10 ani
- Şedinţă de Guvern: Modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, pe ordinea de zi
- Alexandru Rafila, reacție după ce Oana Sivache (ASSMB) a fost inculpată de DNA
- Un înlocuitor al zahărului, mai dăunător decât zahărul în sine. Medicii trag un semnal de alarmă: Evitați-l!
- Motivul pentru care testele PISA nu sunt relevante pentru România. Marian Staș, coordonator de programe educaționale: Analfabetismul logic e problema