Gogoși pufoase umplute cu gem. Nu ai cum să refuzi așa ceva! Iată rețeta
Gogoși pufoase? Cu gem? Sigur că da! Notează-ți și tu rețeta și apucă-te de treabă. Rezultatul va fi extraordinar. Un deliciu!
Ingrediente
- 500 g făină
- 250 ml lapte călduț
- 50 g zahăr
- 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
- 2 ouă
- 50 g unt moale
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1/2 linguriță coajă de lămâie
- un praf de sare
- ulei pentru prăjit
- gem la alegere (caise, prune, zmeură etc.)
- zahăr pudră pentru decor
Cum se prepară
Într-un bol mic, dizolvă drojdia cu o lingură de zahăr și câteva linguri de lapte călduț. Lasă amestecul să stea 10 minute, până devine spumos. Într-un bol mare, pune făina, zahărul rămas și sarea. Adaugă esența de vanilie, coaja de lămâie și ouăle, apoi amestecă bine, scrie gustos.ro. Adaugă laptele călduț și drojdia activată în bolul cu făină și începe să frămânți.
Când aluatul devine omogen, adaugă untul moale și frământă până când obții un aluat elastic și nelipicios (aproximativ 10-15 minute). Acoperă aluatul cu un prosop și lasă-l la dospit într-un loc călduț pentru o oră sau până își dublează volumul.
Întinde aluatul pe o suprafață ușor înfăinată până ajunge la o grosime de 1-1,5 cm. Taie cercuri cu ajutorul unui pahar sau al unui decupator rotund. Așază gogoșile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-le să mai dospească 20-30 de minute. Într-o cratiță adâncă, încălzește uleiul la foc mediu. Prăjește gogoșile pe ambele părți până devin aurii și pufoase. Scoate-le pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
După ce s-au răcit puțin, folosește o seringă pentru patiserie sau un poș cu vârf lung și umple fiecare gogoașă cu gemul preferat. Infige ușor vârful în lateralul gogoșilor și umple-le cu grijă pentru a nu se rupe. Presară gogoșile cu zahăr pudră pentru un aspect și gust delicios.
BONUS: Gogoși la cuptor cu suc de mere și scorțișoară. Rețeta inedită de toamnă
Ingrediente
- 360 ml suc de mere
- 245 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 0,5 linguriță bicarbonat de sodiu
- 0,5 linguriță scorțișoară
- 0,5 linguriță cardamom
- 0,25 linguriță nucșoară
- un praf de sare
- 1 ou
- 50 g zahăr
- 50 g zahăr brun
- 40 g unt topit
- 120 ml lapte bătut
- 1 linguriță extract/esenta de vanilie
Topping
- 70 g unt
- 80 g zahăr
- 2 lingurițe scorțișoară
Cum se prepară
Preîncălzim cuptorul la 170°C. Pregătim o tavă specială pentru gogoși la cuptor sau o tavă de brioșe. Aleg un suc de mere natural, care să aibă o consistență mai groasă, scrie madelicii.ro.
Punem sucul într-o cratiță și lăsăm să fiarbă pe foc mediu timp de câteva minute, până când devine mai gros și cantitatea se reduce aproximativ la jumătate (aproximativ 200 ml). Opțional, poți pune la fiert și batoane de scorțișoară, alte condimente și felii de portocală. La final, lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
Într-un bol, amestecăm făina cernută, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, condimentele și sarea. Lăsăm deoparte. Într-un bol încăpător, batem bine oul cu zahărul și zahărul brun până când obținem o compoziție spumoasă. Adăugăm untul topit (să fie călduț, nu fierbinte), aproximativ 200 ml de suc de mere, laptele bătut și vanilia, amestecând după fiecare. Adăugăm treptat amestecul cu făină în compoziția cu ingrediente umede, amestecând până se omogenizează.
Umplem pe jumătate fiecare cavitate din tavă cu aluatul format. Dacă ai o tavă de gogoși, îți va fi mai simplu să folosești un poș pentru a umple uniform cu compoziție. Dăm la cuptor pentru aproximativ 10 minute (verificăm cu scobitoarea). Forma mea de gogoși are 6 cavități, așa că am copt în tranșe, lăsând gogoșile să se răcească pe un grilaj.
Topim untul. Amestecăm zahărul cu scorțișoara. După ce gogoșile s-au răcit suficient cât să le putem manevra, ungem cu un penson fiecare gogoașă cu u
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News