Data publicării:
Glifosat, campanie. Panica afectează fermierii români: ”producția va scădea la jumătate”
O campanie împotriva unui ierbicid folosit cu succes în România a fost lansată în presa... românească. Interzicerea mijloacelor moderne de intervenție în agricultură ar reduce la jumătate producțiile și ne-ar elimina de pe piața internațională, susțin fermierii, făcând jocurile unor țări cu care ne aflăm în competiție. Astfel, agricultura din România nu ar fi lăsată să producă la potențialul maxim.
”Cei care susțin eliminarea glifosatului exprimă părerea unor țări care nu au probleme cu sufocarea culturilor. Țări în care nu prea mai sunt buruieni. Fermierii lor au folosit aceste mijloace ani de zile, și-au făcut treaba și acum susțin grupuri care vor eliminarea acestui ierbicid, astfel încât noi să nu avem mijloace să ajungem la nivelul lor, să nu apară competiția din partea noastră. Sunt interese patrimoniale, financiare, care acționează astfel încât să promoveze speculații neștiințifice, să creeze panică și să împingă legislația în direcția pe care o doresc.
Evident, pe noi ne afectează enorm aceste jocuri. Anul acesta, când au fost ploi și nu am putut face ierbicidarea în unele culturi, buruienile au depășit cultura respectivă. Ce se dorește: să recoltăm semințe de mohor, în loc de grâu? Ne lăudăm cu o producție de 12 milioane de tone. Cum să o obținem, fără mijloace moderne? Fără ierbicidare, producția scade cu 50-60%, în țări cu aceleași condiții ca România. Așa arată studiile științifice internaționale. Vom face și noi cercetări, cu lot martor, să demonstrăm românilor că fără ierbicide ajungem la 5 milioane de tone pe an, adică la nici jumătate! Cheltuielile au crescut permanent, prețurile nu cresc de 15 ani! Cum să concurăm cu fermieri care au mijloace, au subvenții mult mai mari, au beneficiat de o un avans de zeci de ani și nouă ni se pun piedici după piedici? Nu cumva, prin astfel de inițiative, venite din afară, România nu e lăsată să facă la potențialul său maxim cereale, agricultură?
Ca o concluzie, susținem că glifosatul e necesar dacă vrem să producem și să contăm în agricultură, că toate studiile științifice au arătat că e sigur pentru om și animale, iar campaniile de înspăimântare a populației sunt exagerări care au în spate un scop economic, concurența pe piața globală”, a spus dl Emil Bălteanu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale din județul Iași.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News