Giurgiu: Un număr de 125 de asistenţi maternali profesionişti vor fi angajaţi printr-un proiect european
Un număr de 125 de asistenţi maternali profesionişti vor fi angajaţi printr-un proiect european până la finalul anului 2023 la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu, în primul semestru al acestui an 28 de persoane depunând cereri pentru a deveni asistenţi maternali profesionişti iar 12 au fost angajate.
"De la începutul acestui an şi până în prezent, 28 de persoane au depus cereri la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu în vederea evaluării iniţiale pentru a deveni asistenţi maternali profesionişti; evaluarea iniţială este o etapă premergătoare obţinerii atestatului de asistent maternal profesionist şi angajării pe un astfel de post. Numărul persoanelor care au solicitat informaţii în acest sens la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu este dublu, însă nu toate persoanele care s-au interesat de angajarea pe un post de asistent maternal profesionist au depus şi cerere în vederea evaluării. După ce au aflat care sunt condiţiile necesare pentru obţinerea atestatului de asistent maternal profesionist, inclusiv cea privind spaţiul locativ de la domiciliu, unele persoane au renunţat la intenţia de deveni asistent maternal profesionist', a declarat luni, pentru AGERPRES, consilierul în cadrul Compartimentului Relaţii cu Mass-Media din cadrul DGASPC Giurgiu, Denisa Cristescu.
Printr-un proiect cu finanţare europeană, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu începând din acest an şi până la finalul anului 2023, vor fi angajaţi 125 de asistenţi maternali profesionişti, 25 de asistenţi maternali profesionişti pe an, în primele şase luni ale acestui an au fost deja angajaţi 12 asistenţi maternali profesionişti şi urmează să mai fie angajaţi, până la sfârşitul acestui an, încă 13 asistenţi maternali profesionişti.
Procesul de recrutare va continua pe tot parcursul anului. După depunerea cererilor, este realizată evaluarea solicitanţilor, în vederea stabilirii capacităţii de a oferi îngrijirea potrivită copilului sau copiilor, după caz, pe care îi vor primi în plasament.
Un asistent maternal profesionist are salariul de încadrare brut cuprins între 2.080 şi 2.511 lei lunar, în funcţie de vechimea în muncă. La acesta se adaugă indemnizaţia de hrană de 347 lei lunar precum şi mai multe sporuri care se acordă lunar, spor de 15 la sută pentru că îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă deosebite şi spor de 7,5 la sută pentru asigurarea continuităţii în muncă.
Pentru cel puţin doi copii luaţi în plasament, asistenţii maternali mai primesc în plus şi un spor de 15 la sută. De asemenea, asistenţii maternali care iau în plasament copii cu dizabilităţi beneficiază de un spor de 25 la sută pentru fiecare copil.
"Fiecare copil aflat în plasament la asistent maternal profesionist beneficiază de alocaţie de plasament de şase sute de lei lunar, alocaţia este de nouă sute de lei în cazul copilului cu dizabilităţi şi alocaţie de stat în valoare de 150 de lei lunar, respectiv trei sute de lei în cazul copilului cu dizabilităţi', a declarat Cătălin Lupu, director general adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu.
Numai persoanele care îndeplinesc cerinţele prevăzute de lege în vederea atestării ca asistent maternal profesionist vor putea urma cursurile de formare profesională organizate la nivelul DGASPC Giurgiu, acestea având durata de 60 de ore.
După obţinerea atestatului de asistent maternal profesionist, persoanele respective vor putea primi copii în plasament, acestea fiind angajate la data instituirii plasamentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News