Giulgiul din Torino, un fals medieval, susține un istoric italian
Giulgiul din Torino este un fals medieval, fiind doar unul dintre cele 40 de pânze contrafăcute care au circulat în Evul Mediu, confecționat la 1.300 de ani după ce a avut loc răstignirea lui Iisus, susține un istoric italian al creștinismului, potrivit Daily Mail.
Potrivit cercetătorului Antonio Lombatti, profesor la Universita Popolare din Parma, Italia, în Evul Mediu au circulat multe giulgiuri false, însă cea mai mare parte din ele au fost distruse ulterior. Antonio Lombatti afirmă că Giulgiul din Torino, care arată o imaginea unui bărbat cu barbă şi considerat drept pânza folosită la înmormântarea lui Iisus, provine din Turcia, la circa 1.300 de ani după Crucificare.
"Giulgiul din Torino este doar una din pânzele de înmormântare care au circulat în lumea creştină în Evul Mediu. Au fost cel puţin 40", spune Lombatti, citând opera unui istoric francez din secolul al XIX-lea, care a studiat documentele medievale.
"Cele mai multe au fost distruse în timpul Revoluţiei Franceze. Unele aveau imagini, altele aveau pete de sânge, iar altele erau complet albe", afirmă profesorul italian.
Păstrat la la capela regală a Catedralei Sfântul Ioan Botezătorul din Torino, Giulgiul este o pânză de in cu lungimea de 4,36 m, lățimea de 1,10 m, pe care se află imprimată imaginea corpului unui om care prezintă semne de agresiune fizică și în special de crucificare. Creştinii consideră că este pânza în care a fost învelit Iisus Christos la înmormântarea sa, însă oamenii de ştiinţă cred că este un artefact.
În studiul publicat luna aceasta în revista Studi Medievali, Lombatti spune că giulgiul i-ar fi fost oferit cavalerului Geoffroy de Charny ca suvenir dintr-o cruciadă din Smyrna, Turcia, în 1346, deoarece nu a putut să se alăture unui pelerinaj la Ierusalim. Familia de Charny este prima proprietară înregistrată a giulgiului.
Biserica nu a comentat niciodată despre autenticitate giulgiului, însă a oferit, în trecut, câteva bucăţi cercetătorilor pentru testare.
În 2009, un cercetător de la Vatican a declarat că a găsit cuvintele "Iisus din Nazaret" pe pânză, iar anul trecut, cercetătorii din cadrul guvernului italian au spus că imaginea bărbatului a fost creată printr-o explozie supranaturală de lumină.
Datarea cu carbon, realizată la Oxford, în 1988, arată însă că materialul provine din anii 1260-1390.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News