Gina Lollobrigida a murit. A fost considerată un sex-simbol care nu şi-a găsit niciodată sufletul pereche - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Gina Lollobrigida
Gina Lollobrigida
Gina Lollobrigida a murit luni la vârsta de 95 de ani. A fost o actriţă italiană ridicată la rangul de sex-simbol datorită interpretărilor sale din filme precum 'Cocoşatul de la Notre-Dame', 'Solomon şi regina din Saba' şi 'Fanfan la Tulipe', fiind şi o artistă de o frumuseţe legendară, care regreta că nu şi-a găsit niciodată sufletul pereche, transmite AFP. 

Luigiana Lollobrigida s-a născut pe 4 iulie 1927 într-un micul sat Subico, în munţii Abruzzo din centrul Italiei, într-o familie modestă, care s-a mutat apoi la Roma. Elevă la Şcoala de Arte Frumoase, pasionată de desen şi sculptură, a făcut primii paşi în cinematografie aproape din întâmplare.

'Nu voiam să fiu actriţă, ci artist plastic. Făceam doar figuraţie pentru a aduce bani în casă. Apoi mi-a fost oferit un rol adevărat. Nu era ceea ce voiam. Mi-am spus aşa:

'Mă duc acolo şi le cer luna de pe cer, un milion'. Ei mi l-au dat şi am început să fac cinema', a povestit celebra actriţă pentru ediţia italiană a revistei Vanity Fair în anul 2007.

Timp de patru ani, din 1947 până în 1951, a obţinut doar roluri secundare, până când filmul 'Fanfan la tulipe', de Christian-Jaque, şi cei 6,7 de milioane de spectatori ai săi i-au adus consacrarea în 1952. A jucat apoi în 'Frumoasele nopţii' (1952), de Rene Clair, şi 'Pâine, dragoste şi fantezie', regizat de Luigi Comencini în 1953.

VIDEO

Gina Lollobrigida a jucat alături de cei mai mari actori din lume: Frank Sinatra, Sean Connery, Marcello Mastroianni, Yul Brynner, Humphrey Bogart - în 'Mai tare ca diavolul', 1954 - şi Anthony Quinn - în 'Cocoşatul de la Notre-Dame', în 1956, în care a interpretat personajul Esmeralda.

A filmat până în 1962 în Statele Unite, înainte de a se întoarce în Italia. De atunci, a jucat doar ocazional în producţii de cinema şi televiziune, apărând în câteva filme din anii 1990, precum 'XXL', regizat de Ariel Zeitoun şi cu Gerard Depardieu în distribuţie, precum şi în 'Les cent et une nuits de Simon Cinema', regizat de Agnes Varda.

O pasiune: sculptura Confirmând că celebritatea i-a rămas la cote înalte, o punere în vânzare a bijuteriilor sale în cadrul unei licitaţii din 2013 a atins noi recorduri, după ce o pereche de cercei de perlă care i-au aparţinut vedetei italiene s-au vândut cu 2,39 milioane de dolari, depăşind un precedent record stabilit de bijuterii similare ale actriţei Elizabeth Taylor. Actriţa italiană, supranumită 'La Lollo', a revenit apoi la primele sale pasiuni artistice, fotografia şi sculptura, cărora li s-a dedicat de la începutul anilor 1980.

Prima ei expoziţie de artă a fost vernisată la Paris, fiind prezentată apoi la Moscova şi Veneţia. Gina Lollobrigida sculpta mai ales personaje, adeseori femei care semănau celor pe care le-a interpretat în marile ei roluri cinematografice. Singurul ei regret? 'Că nu am găsit niciodată sufletul pereche' şi că 'am avut parte doar de iubiri într-un singur sens', dezvăluia legendara actriţă italiană pentru Vanity Fair în 2007.

În anul 1969, Gina Lollobrigida a divorţat de Milko Skofic, medicul cu care se căsătorise în 1949 şi cu care l-a avut pe unicul ei copil, Milko Jr., care i-a dăruit şi un nepot. În 2006, la vârsta de 79 de ani, Gina Lollobrigida a apărut din nou în cronicile mondene după ce şi-a anunţat logodna cu antreprenorul spaniol Javier Rigau Rafols, cu 34 de ani mai tânăr decât ea.

Însă cuplul s-a despărţit doar după câteva luni, în urma unor bătălii judiciare purtate de avocaţi. Într-o emisiune TV din noiembrie 2017, actriţa a dezvăluit, cu pudoare şi demnitate, că a fost victima a două agresiuni sexuale în tinereţe. A fost implicată şi în două procese. În primul dintre ele, Curtea de Casaţie i-a impus un tutore pentru gestionarea averii sale.

În cel de-al doilea, aflat încă în curs de desfăşurare, fostul ei asistent personal este acuzat că a abuzat de vârsta înaintată şi de starea de slăbiciune a vedetei italiene. Gina Lollobrigida, care a fost şi ambasadoare a bunăvoinţei la UNICEF, a încercat, fără succes, să obţină un loc în Parlamentul European în 1999, candidând pe listele unui partid de stânga. A încercat în 2022, din nou fără succes, să obţină un loc şi în Senatul italian.

Gina Lollobrigida a primit de-a lungul anilor numeroase premii şi distincţii. În Franţa, a fost recompensată cu Ordinul Artelor şi Literelor în rang de Ofiţer în 1996 şi cu cel în rang de Comandor în 2004. În Statele Unite, a primit o stea pe bulevardul Walk of Fame din Hollywood în anul 2018, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel