Data publicării:

Gimnaștii britanici au fost supuși abuzurilor, în căutarea faimei și a succesului

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Andrea Piacquadio)
Sursă foto: Pexels (Andrea Piacquadio)

Conform unui raport citat de presa britanică, gimnaștii au fost supuși abuzurilor tolerate de sistem. 

Gimnaștii britanici au fost supuși la abuzuri fizice și psihice pe scară largă într-un sistem în care un astfel de comportament a fost tolerat în căutarea succesului național și internațional, a concluzionat joi un raport independent, citat de Sky Sports și Mediafax. 

Ancheta, condusă de Anne Whyte QC, a fost comandată de UK Sport și Sport England în august 2020, în urma unor acuzații de maltratare din Marea Britanie.

Raportul de 306 pagini, care a analizat peste 400 de plângeri, a constatat că gimnastica britanică a suferit de o problemă culturală în care tinerii atleți au fost blamați pentru greutatea lor, în timp ce alții au primit pedepse dure pentru cele mai mici greșeli la antrenamente.

Gimnaștii erau pedepsi fizic și se antrenau până la epuizare

”Acest comportament a inclus pedepse fizice, antrenamente nepotrivite privind accidentările, impunerea unor ore de antrenament excesive și sarcini de antrenament care au dus la durere fizică și epuizare peste limitele acceptabile", a declarat Whyte.

Sportivii au fost, de asemenea, împiedicați să folosească toaleta și li s-a refuzat accesul la apă potabilă în timpul sesiunilor lungi de antrenament.

”Ne întrebăm de câte scandaluri sportive va fi nevoie înainte ca guvernul de atunci să aprecieze că trebuie să ia mai multe măsuri pentru a proteja copiii care participă la sport", a adăugat Whyte.

UK Sport și Sport England au acceptat concluziile și au aprobat toate recomandările.

”Experiențele gimnastelor împărtășite în această analiză sunt sfâșietoare și dureroase de citit. Nimeni în sport nu ar trebui să fie supus unor astfel de abuzuri", au declarat într-un comunicat.

Angajamente de schimbare în bine

British Gymnastics, organismul care guvernează sportul, a adăugat că s-a angajat să schimbe sportul în bine și și-a cerut scuze sportivilor care au făcut declarații.

”Nu ne vom sfii să facem ceea ce este necesar. Vreau să îmi cer scuze din toată inima gimnaștilor care au avut de suferit ca urmare a faptului că nu am lucrat la standardele pe care ni le-am stabilit. Ne pare rău", a declarat directorul executiv Sarah Powell.

”Nu există loc pentru abuzuri de niciun fel în sportul nostru, iar standardele de coaching din trecut nu vor fi cele din viitor. Vom construi o nouă cultură și ne vom asigura că vocea gimnaștilor se află în centrul a tot ceea ce facem".

Sportivii britanici au câștigat 15 medalii în gimnastică de la Jocurile de la Beijing din 2008, după ce anterior urcaseră pe podiumul olimpic doar de trei ori.

Cătălina Ponor a intrat în International Gymnastics Hall of Fame

Fosta gimnastă Cătălina Ponor a devenit cel de-al 12 reprezentant al României care a fost inclus în International Gymnastics Hall of Fame, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Oklahoma City, a anunţat, luni, Federaţia Română de Gimnastică, conform Agerpres. 

"Cătălina Ponor, de la performanţă la legendă! La Petroleum Club din Oklahoma City, cu prilejul celei de-a 25-a ceremonii anuale a International Gymnastics Hall of Fame (IGHOF), Cătălina a intrat în galeria celor care au contribuit la dezvoltarea gimnasticii alături de Tatiana Guţu (Ucraina), Fabian Hambuechen (Germania) şi Chelsie Memmel (SUA)", a transmis FRG.

La această ediţie au mai fost oferite Ordinul Internaţional de Merit IGHOF 2022 familiilor lui George Nissen (SUA, postum), fondatorul companiei Nissen Gymnastics Equipment Company şi a istoricului de gimnastică Rome Milan (SUA, postum). Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel