Gigi Căciuleanu, sărbătorit la TNB: Întotdeauna am știut că vreau să fac altfel de dans
Gigi Căciuleanu a fost sărbătorit pe scena Naționalului bucureștean, la împlinirea a 70 de ani de viață, prin două evenimente — spectacolul "D'ale noastre" șiconferința "L'Om GiGi", prin care publicul a putut intra în laboratorul artistului.
Printre invitații care au dorit să fie alături de Gigi Căciuleanu la sărbătoarea de la TNB, s-au aflat coregrafa, dansatoarea și profesoara de dans Miriam Răducanu, academicianul Răzvan Theodorescu, Ion Caramitru, directorul general al Naționalului bucureștean, actrița Ilinca Tomoroveanu, criticii Ludmila Patlanjoglu, Ion Parhon și Alina Epingeac, Silvia Ghiață — realizatoarea emisiunii "Lumea dansului" de la TVR, prezentatoarea Andreea Marin.
El a început conferința cu o parte din spectacolul "Un minut de dans sau Uf!!!", pe care l-a realizat în urmă cu doi ani și în care a prezentat modul în care sunetele fiecărei limbi, specificul ei, se transformă în gest, în mișcare, în dans. Artistul a dat exemple din limbile poloneză, cehă, maghiară, italiană, spaniolă, engleză și, bineînțeles, din rusă și franceză, spații culturale în care, potrivit acestuia, s-a născut baletul clasic.
„Întotdeauna am știut că vreau să fac altfel de dans, nu doar dans modern sau contemporan”, a declarat, duminică, Gigi Căciuleanu, în cadrul conferinței "L'Om Gigi: Linii_Trasee_Semne_Sensuri", organizată la Teatrul Național din București.
"Am știut întotdeauna că vreau să fac altfel, dar nu am știut cum până când nu a intrat pe ușă profesoara Miriam Răducanu, pe care am avut-o la școală ca profesoară de arta actorului — pe atunci nu se putea spune dans modern sau contemporan — și când a intrat pe ușă am zis 'Asta e!'", a spus artistul.
În partea a doua a evenimentului, artistul a purtat spectatorii în universul propriilor poezii, o parte dintre ele cuprinse chiar în volumul "Miroirs", apărut anul trecut și în România.
Gigi Căciuleanu a mărturisit că a fost dintotdeauna interesat de poezie, "care reprezintă, de fapt, transpunerea în cuvinte, în metafore", a propriilor mișcări de dans.
Un moment deosebit pe parcursul conferinței a fost cel în care dans-actorul Lari Giorgescu a urcat pe scenă, împreună cu echipa din piesa "D'ale noastre", și au interpretat câteva momente din spectacol.
În timpul conferinței, artistul a primit, din partea spectatorilor, mai multe cadouri, de la buchete de flori până la tablouri și tricouri inscripționate atât cu numele său, cât și cu imaginea profesoarei sale, Miriam Răducanu.
El a primit, de asemenea, și o diplomă de excelență din partea Teatrului Țăndărică.
"Pentru că nu ați putut fi prezent acum doi ani când am făcut noi 70 de ani, vă ofer astăzi, după doi ani, această diplomă de excelență", a spus Raluca Tulbure, secretar literar la Teatrul Țăndărică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News