Data publicării:

Gigi Becali ar putea scăpa mai repede din închisoare. Vezi scenariile

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp
becali basescu
becali basescu

Decizia de condamnare a lui Gigi Becali la trei ani de închisoare ar putea să scoată la lumină un proiect de lege inițiat  de parlamentarii  Mădălin Voicu de la PSD și Nicolae Păun de la Partida Romilor care priveşte amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse de care ar urma să se bucure aproape persoanele  condamnate pentru acte de  corupţie. Proiectul prevede amnistia și  grațierea a  circa 30 de infracțiuni și pedepse. Statul român nu a mai făcut o amnistie sau grațiere a pedepselor de circa 12 ani, fapt ce a dus supraaglomerarea închisorilor, lucru ce aduce condamnări grele la CEDO din cauza condițiilor de detenție.

Gigi Becali, în vârstă de aproape 55 de ani, care a fost condamnat la trei ani de închisoare, va sta după gratii maximum doi ani, iar dacă va accepta să  muncească ar mai câștiga circa șase luni  din scăderea pedepsei. Potrivit legii, condamnaţii care execută pedepse ce nu depăşesc 10 ani de închisoare pot beneficia de eliberarea condiţionată după ce execută cel puţin două treimi din pedeapsă.

 Potrivit deciziei de luni a instanţei supreme, lui Becali îi vor fi oricum scăzute zilele din intervalul 2 aprilie - 17 aprilie 2009, în care omul de afaceri a fost reţinut şi arestat preventiv în dosarul sechestrării de persoane.

În cazul fostului ministru Victor Babiuc (75 de ani) şi a generalului Dumitru Cioflină (70 de ani), condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri, ar putea sta în detenţie cel mult opt luni. Potrivit Codului Penal, condamnaţii bărbaţi trecuţi de vârsta de 60 de ani pot fi eliberaţi condiţionat după executarea unei treimi din durata pedepsei, în cazul în care au primit o pedeapsă de cel mult 10 ani.

Cererea de grațiere, șanse minime de a fi aprobată de Traian Băsescu

Despre sentință,   Becali a declarat, răspunzând unei întrebări, că nu exclude varianta de a cere preşedintelui Traian Băsescu graţierea sa, menţionând că se simte trădat de statul român şi că va utiliza toate mijloacele legale împotriva sentinţei. Totuși, grațierea de către președinte se acordă în cazuri excepționale, în cazul lui Becali nefiind cazul. Potrivit unor surse de la Președinție, pe masa lui Traian Băsescu s-ar afla circa 200 de cereri de grațiere, printre care și a fostului general , Victor Atanasie Stănculescu.

De asemenea, Gigi Becali ar putea apela cu o cerere de grațiere, în cazul în care Traian Băsescu i-ar refuza, la viitorul președinte,  Crin Antonescu, dacă acesta va fi ales la scrutinul din toamna lui 2014.

Proiectul de lege referitor la amnistie și grațiere, adoptat de Parlament  - șansa lui Gigi Becali

Șansa lui Becali ar veni din partea Parlamentului.  Un proiect de lege inițiat de deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun, care privește  amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, de care ar urma să se bucure aproape toţi demnitarii şi oamenii de afaceri condamnaţi în acte de mare corupţie, ar putea fi luat din nou în discuție.

Potrivit acestui proiect,  se  prevede amnistierea infracțiunilor pedepsite cu maxim 4 ani. În cazul graţierii, proiectul precizează faptul că sunt iertate în întregime numai pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă. Beneficiari sunt însă şi cei care au de executat pedepse mai mari de 6 ani. Pedepsele cu închisoarea cuprinse între 6 şi 8 ani se graţiază cu o treime, iar pedepsele cu închisoarea între 8 şi 10 ani cu o cincime.

 Proiectul de lege a fost respins într-o primă fază de Guvernul Năstase, iar ulterior a primit aviz negativ și de Comisia Juridică de la Camera Deputaților. În prezent, proiectul de lege este înregistrat la Senat.

Gigi Becali mai are și alte  căi de a scăpa mai repede din închisoare. Aici este vorba de contestația în anulare a condamnării sau de revizuire a sentinței, dar numai după ce instanța va redacta motivarea condamnării. De asemenea, Becali, așa cum a declarat și luni, după aflarea sentinței, a anunțat că va apela la CEDO, dar asta după circa șase luni, în cazul unei decizii favorabile dosarul acestuia urmând să fie revizuit în țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel