Ghiță Ciobanul a fost în audiență la Nicolae Ciucă. Ce i-a cerut premierului
Gheorghe Dănulețiu, cunoscut sub numele de Ghiță Ciobanul, a mers în audiență la premierul Nicolae Ciucă.
Gheorghe Dănulețiu, cunoscut în spațiul public drept Ghiță Ciobanul, crescător de oi și președinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor din România (APC) a fost în audiență la premierul Nicolae Ciucă, potrivit pentru Agroinfo:
„Am discutat cu domnul prim-ministru ce se întâmplă cu proiectul de lege depus la Parlamentul României de fostul premier, Florin Cîțu, prin care se urmărește interzicerea exportului de animale vii. I-am spus domnului prim-ministru că dacă trece acest proiect, asta înseamnă că 60%-70% din fermele de ovine vor pune lacătul, că nu au cum să supraviețuiască fără exportul de animale vii. Noi, oierii din România, suntem cei mai mari exportatori de ovine vii către țările arabe.
Cu exportul de ovine vii supraviețuim și reușim să facem profit. Gândiți-vă că prețul mielului nu a crescut, chiar a scăzut, și asta în condițiile în care prețul la porumb s-a dublat, prețul la lucernă, la fel, nu mai spunem de creșterea mare înregistrată la prețul motorinei. Când prețul kilogramului de miel era 13 lei - 14 lei, kilogramul la porumb era 60 de bani. Acum e mai jos prețul la miel, dar prețul la kilogramul de porumb s-a dublat.
Cheltuielile noastre din ferme s-au dublat, dar noi tot cu atât vindem mielul. Unde-i câștigul nostru?! Fără export, mergem pe pierdere și crescătorii de oi sunt duși la faliment, sunt forțați să pună lacătul pe ferme.
I-am mai spus domnului prim-ministru că-n România, în ciuda campaniilor făcute, nu se consumă carne de oaie, de miel. Doar de sărbătorile pascale ce mai cumpără lumea miel, dar nici atunci nu trece, adică prea puțin vindem în România“, a declarat Ghiță Ciobanul, pentru Agroinfo.
Nicolae Ciucă i-a oferit garanții lui Gheorghe Dănulețiu
Premierul Nicolae Ciucă i-a spus lui Gheorghe Dănulețiu că exportul de carcasă de ovină va aduce plus-valoare României:
„Eu nu contest asta, dar mai e mult până reușim noi să ne punem la punct ca să putem exporta carcasă de ovine, să avem cooperative care să aibă abatoarele proprii unde să se sacrifice halal animalul. Dar nici atunci nu știu dacă clienții din țările arabe vor prefera să cumpere carcasă. Exportul de carcasă merge bine în țările din Europa," a adăugat Ghiță Ciobanul.
De asemenea, Ghiță Ciobanul a plecat de la Guvernul României cu promisiunea premierului că proiectul de lege care pune capăt exportului de animale vii din fermele românești nu va trece de Parlament până când oierii români nu vor avea o alternativă cel puțin la fel de profitabilă ca exportul de animale vii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News