Ghinionul lui Paulescu, inventatorul insulinei. Prof. dr. Buda: Cum i-au luat canadienii premiul Nobel
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Prof. dr. Octavian Buda, titularul catedrei de Istoria Medicinei la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București, a dezvăluit, într-o emisiune de colecție acordată DCNews și DCMedical, cum a pierdut România importante premii Nobel. 

Cum i-a fost ”suflat” premiul Nobel lui Paulescu

Nicolae Paulescu, cunoscut ca descoperitorul insulinei, ar fi putut câștiga premiul Nobel. Era o singură condiție elementară, să fie propus. Prof. dr. Octavian Buda a explicat, pentru DCNews, că ”directorul Clinicii de la Toronto, J.J.R. Macleod, se pare că a avut cunoștință de patentul lui Paulescu, pentru că cercetătorii canadieni vor folosi lucrarea lui Paulescu în bibliografie. Și în acest moment încep deja tribulațiile – n-aș putea spune ale nedreptății, nici măcar ale nerecunoașterii internaționale a lui Paulescu, dar în orice caz, cazul acesta începe să capete o notorietate internațională. Adică, cel care a reușit să pună bine lucrurile la punct în echipa de cercetători este un anume James B. Collip, care cade într-un plan secundar. Premiul Nobel va fi acordat lui J.J.R. Macleod, ca șef de clinică, fără o implicare foarte directă în aceste cercetări, și cel care este considerat eroul poveștii cu insulina este Frederick Banting", a explicat prof. Buda.

Vezi mai mult aici: Prof.dr. Octavian Buda: Nicolae Paulescu nu a fost propus pentru Premiul Nobel

Prof. dr. Buda subliniază că orice discuție nu-și are rostul dacă nu există cineva care să te propună pentru Premiul Nobel: ”Premiul Nobel se dă după un tipic birocratic foarte bine pus la punct. Și anume: cineva trebuie să te propună! Dacă nu există un document, prin care o anumită persoană să fie propusă pentru acordarea acestui premiu, orice discuție din start nu-și are rostul, pentru că această Fundație se ghidează după principiul unei nominalizări explicite venită din partea cuiva.”

Prof. dr. Octavian Buda subliniază că ”Ghinionul lui Paulescu e legat de acest aspect pur formal: nu te propune, nu-l iei”. Întrebat dacă nu a fost propus din invidie, Octavian Buda a răspuns: ”Părerea mea este că nu au realizat importanța acestui premiu sau, dacă știau de el, nu s-au implicat niciodată în mod concret în aspecte legate de nominalizări”. 

VEZI MAI MULT ÎN VIDEO

Dacă nu vezi corect video, apasă AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel