Data actualizării:
Data publicării:

Ghidul terapeuților pentru relații fericite și sănătoase — The Guardian

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash

Fie că este vorba despre relațiile cu partenerul de viață, cu colegii de muncă sau chiar cu membrii familiei, toate relațiile necesită efort pentru a funcționa într-un mod sănătos. Dar ce facem atunci când legăturile noastre par să se destrame sau necesită urgent reparații? Terapeuții au răspuns la aceste întrebări într-un interviu pentru The Guardian.

1. Comunicarea — esențială

Joanna Harrison, terapeut de cuplu și colaborator la Tavistock Relationships, subliniază că multe dintre problemele din relații apar din resentimentele acumulate. „Aceste resentimente ies la suprafață chiar și în cele mai banale discuții”, spune ea. Harrison povestește că recent a avut o dispută cu partenerul ei despre lustruirea pantofilor.

„Nu era vorba deloc despre pantofi”, a spus aceasta râzând. Cheia pentru a rezolva astfel de probleme este să înțelegi încărcătura mentală a celuilalt, deoarece adesea unul dintre parteneri simte că are mai multe responsabilități care nu sunt recunoscute sau apreciate.

„Fie că este vorba despre îngrijirea copiilor, probleme financiare sau simplul gând la relația afectivă, lipsa de recunoaștere din partea partenerului poate duce la acumularea resentimentelor”, mai spune terapeuta.

2. Acordă timp discuțiilor

Fost avocat de divorțuri, Harrison a învățat că, pentru a evita o despărțire, este esențial să rezervi timp pentru a discuta problemele relației: „Suntem mereu ocupați, iar discuțiile spontane pot degenera în conflicte”, explică aceasta.

Așadar, este important să găsim timp dedicat pentru a ne conecta și a ne înțelege mai bine, mai ales atunci când lucrurile par dificile.

3. Ascultă și validează sentimentele celuilalt

„Mulți cred că terapia le va oferi soluții magice pentru problemele lor, dar de fapt ceea ce se întâmplă este că oamenii se simt ascultați și înțeleși”, spune Harrison.

Într-o relație, nu este nevoie să fiți de acord mereu, dar este esențial să recunoașteți punctele de vedere ale celuilalt. Un exercițiu util este ca fiecare să își exprime sentimentele, iar celălalt să le repete pentru a demonstra că au fost înțelese.

4. Fii autentic

Andrew G. Marshall, terapeut marital și autor a peste 20 de cărți, atrage atenția asupra faptului că mulți oameni își „editează” comportamentul în relații. „Dacă îți ascunzi sentimentele pentru a nu deranja, devii din ce în ce mai puțin tu însuți, iar în timp, partenerul tău poate ajunge să nu te mai recunoască”. Este important să îți exprimi gândurile și pasiunile, chiar dacă crezi că nu vor fi apreciate.

4. Vorbește, nu acumula frustrările

Marshall sugerează ca, atunci când te deranjează ceva, să te exprimi clar. De exemplu, spune: „Mă enervează când fluieri prin casă”, în loc de „Mă enervezi mereu”.

Aceste lucruri ajută la evitarea acumulării de frustrări care ar putea duce la conflicte mai mari.

5. Argumentele constructive pot apropia partenerii

Harrison afirmă că certurile au potențialul de a apropia partenerii, deoarece permit aducerea la suprafață a unor probleme importante: „De multe ori, nu în timpul disputei se rezolvă problema, ci după, când începi să înțelegi mai bine ce a stat la baza ei”, explică terapeuta. Astfel, conflictele pot deveni oportunități pentru o mai mare intimitate.

6. Redu așteptările de la ceilalți

Psihoterapeutul Philippa Perry susține că așteptările nerealiste față de cei din familie, în special frați sau părinți, pot provoca tensiuni: „Fiecare are propria poveste de viață, care a contribuit la modul în care gândește și reacționează.

Nu te aștepta ca mama ta, în mod normal critică, să vadă brusc partea plină a paharului”. Perry subliniază importanța compasiunii și a înțelegerii acestor diferențe.

7. Gestionarea comentariilor dureroase

„Dacă le-aș spune părinților mei că vreau să scriu o carte, probabil mi-ar spune: E foarte greu”, povestește Perry. Ea explică faptul că, deși astfel de remarci pot părea descurajatoare, ele provin adesea din dorința părinților de a-și proteja copiii.

8. Dacă nu ești apropiat de familie, nu forța acest lucru

Perry susține că nu trebuie să forțezi o apropiere cu membrii familiei dacă aceasta nu există: „Nu este nevoie să fii lipit de părinții tăi dacă nu simți asta. Uneori, este mai bine să vezi mai rar persoanele cu care nu te înțelegi bine”.

9. Cere-ți scuze atunci când este nevoie

A ști să îți ceri scuze este esențial pentru orice relație sănătoasă. „Nu te distruge să spui Îmi pare rău, am reacționat greșit. Când modelezi acest comportament, îl vei primi înapoi”, afirmă Perry.

10. Acceptă că relația cu copiii poate fi diferită de așteptări

Dr. Emma Svanberg, psiholog clinician, spune că, adesea, părinții au așteptări nerealiste legate de copii: „Este normal să ai momente de ambivalență – să simți atât dragoste, cât și frustrare sau chiar furie. Acceptarea acestor sentimente poate elibera spațiu pentru a-i vedea pe copii așa cum sunt cu adevărat”.

11. Dă-ți reboot înainte de a repara o relație

După o ceartă cu un copil, Svanberg sugerează să te reconectezi cu tine însuți înainte de a încerca să repari relația. Astfel, vei fi mai bine pregătit să gestionezi emoțiile copilului, fără ca propriile tale sentimente să interfereze.

12. Planifică întâlniri de familie

Svanberg recomandă organizarea unor întâlniri săptămânale de familie pentru a planifica activitățile și responsabilitățile. Aceste întâlniri pot ajuta la reducerea stresului și a resentimentelor, mai ales când copiii au nevoie de mai multă autonomie.

13. Nu te aștepta să rezolvi problemele rapid

„Majoritatea oamenilor nu suportă conflictele și vor să le rezolve cât mai repede”, spune Marshall. Problemele mai complexe necesită însă timp și răbdare pentru a fi soluționate în mod eficient.

14. Evită certurile despre cine are dreptate

Marshall avertizează că bătăliile despre cine are dreptate sunt distructive pentru relații: „Fiecare crede că are dreptate, dar acest tip de argument nu rezolvă nimic”.

15. Gândește-te la schimbările pe care le poți face tu însuți

„Este ușor să găsești 100 de motive pentru care partenerul tău ar trebui să se schimbe, dar mult mai greu să găsești unul pentru care tu ar trebui să faci o schimbare”, spune Marshall. Începe cu ceea ce se află în controlul tău.

16. Cum facem cu prietenii îndepărtați

Sam Owen, coach de relații, subliniază importanța prieteniilor și sugerează că, dacă simți că te îndepărtezi de cineva, evaluează mai întâi dacă acest lucru s-a întâmplat dintr-un motiv justificat.

Dacă decizi că vrei să repari prietenia, fii deschis și sincer, planifică întâlniri și urmărește reciprocitatea efortului.

17. La locul de muncă, tratează-i pe ceilalți cum ți-ar plăcea să fii tratat

Owen recomandă să manifești compasiune la locul de muncă, chiar și cu cei cu care nu ai o prietenie strânsă. „Fii răbdător, nu lua lucrurile personal și creează un mediu de lucru mai plăcut atât pentru tine, cât și pentru colegi”, se mai arată pe The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel