Data publicării:
Gheorghiță: Începe vaccinarea copiilor între 12 și 15 ani cu Pfizer
Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a transmis că minorii cu vârsta între 12 și 15 ani se pot vaccina împotriva COVID-19, după recomandarea de vineri a EMA.
'Vești bune! Copiii cu vârsta între 12 și 15 ani se pot vaccina împotriva COVID-19! „Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat astăzi autorizarea vaccinului COVID-19 de la compania BioNTech Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Datele care reies din studiile efectuate arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune, iar eficacitatea a fost maximală.'
'În grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați. Odată cu această autorizare facem încă un pas spre normalitate!Schema de vaccinare și modalitățile de programare sunt la fel ca la populația adultă.'
'Este important de menționat că este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către tutorele legal. În acest moment, platforma de programare este în curs de optimizare, iar de săptămâna viitoare va putea permite programarea prin contul părinților.” colonel dr. Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV', transmite RO Vaccinare pe pagina de Facebook.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat vineri utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer/BioNTech pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, devenind primul vaccin autorizat pentru a fi administrat adolescenţilor din cele 27 de state ale Uniunii Europene, informează AFP.
Vaccinul este bine tolerat de tineri şi nu există îngrijorări majore referitoare la eventuale efecte secundare, a declarat cu prilejul unei conferinţe de presă Marco Cavaleri, responsabil de strategia de vaccinare din cadrul EMA. Germania şi-a anunţat joi intenţia de a permite, începând cu 7 iunie, vaccinarea împotriva COVID-19 a minorilor cu vârsta peste 12 ani, sub rezerva aprobării autorităţii de reglementare europene.
Vaccinul este deja utilizat pe scară largă pentru tranşa aceasta de vârstă în Statele Unite şi Canada. Aşa cum era prevăzut, comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA a autorizat astăzi utilizarea vaccinului Pfizer/BioNTech pentru adolescenţi de la 12 la 15 ani, a declarat Marco Cavaleri, responsabil cu strategia vaccinală a EMA, cu prilejul unei conferinţe de presă.
EMA, cu sediul la Amsterdam, a lansat la începutul lunii mai o evaluare accelerată a datelor transmise de dezvoltatorii vaccinului în vederea autorizării pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, după cererea de autorizare depusă la sfârşitul lui aprilie de gigantul farmaceutic american Pfizer şi laboratoarele germane BioNTech pentru această grupă de vârstă în Uniunea Europeană.
Cele două companii şi-au fundamentat cererea pe datele unui studiu clinic de Fază 3, publicat la sfârşitul lui martie, care arată o eficacitate de 100% a vaccinului în această tranşă de vârstă, fiind totodată bine tolerat în general. Cancelarul Angela Merkel a declarat joi că adolescenţii germani vor putea solicita o programare pentru a se vaccina începând din 7 iunie, când se va încheia etapa care acordă prioritate vârstnicilor, persoanelor cu boli cronice sau angajaţilor din domenii esenţiale. Compania de biotehnologie americană Moderna a anunţat săptămâna aceasta că vaccinul său, utilizând aceeaşi tehnologie ARN ca şi cel produs de Pfizer/BioNTec, este foarte eficient la adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, potrivit rezultatelor complete ale testelor clinice.
Directorul Moderna, Stéphane Bancel, a declarat pentru publicaţia Journal du dimanche că firma sa va depune la începutul lui iunie o cerere de autorizare pentru punerea pe piaţă în Uniunea Europeană a vaccinului său anti-COVID-19 pentru grupa de vârstă 12-17 ani. Cazuri foarte rare de probleme cardiace la adolescenţi sau tineri adulţi vaccinaţi au fost raportate săptămâna trecută de autorităţile sanitare americane, fără să fie stabilită deocamdată vreo legătură cu vaccinarea. Semne de miocardită, o inflamare a muşchiului cardiac, au fost semnalate la persoane care au primit un vaccin ARN mesager, au anunţat Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din SUA, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News