Gheorghe Mărmureanu, anul în care, în România, va avea loc un ”mare cutremur”
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres
Un cutremur s-a produs, duminică, 16 ianuarie, în Vrancea. Gheorghe Mărmureanu, personalitate marcantă în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei, a fost întrebat când va avea loc un „mare cutremur” în România.

„Este adâncimea clasică pentru Vrancea. Pot să vă asigur că nu este nicio problemă, pentru că în Vrancea este un lucru obișnuit. Mă așteptam să fie”, a spus Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), duminică după-amiază, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Întrebat dacă se așteaptă ca în perioada următoare să aibă loc noi cutremure, a răspuns astfel: „Mai mici, da! Mai mici, clar! Dar mai mari, nu!”

„În ultima săptămână, au fost foarte multe cutremure în Europa”, a subliniat acesta.

Întrebat, totodată, dacă să ne așteptăm, în anii următori, la un cutremur de o magnitudine mare, Gheorghe Mărmureanu a răspuns în felul următor: „Următorul mare cutremur este în jur de 2040. Un mare cutremur, cu o magnitudine de peste 6 și ceva. Deci, din punctul meu de vedere, nu se pune problema unui cutremur catastrofal până la această dată!”

Cutremur cu magnitudinea 4,5 în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la o adâncime de 140 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 70 km est de Braşov, 101 km sud de Bacău, 91 km nord-est de Ploieşti, 123 km vest de Galaţi, 124 km nord-vest de Brăila şi 143 km nord de Bucureşti.

„În ziua de 16.01.2022, 15:43:15 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.4, la adâncimea de 140 km. Cutremurul s-a produs la 70km E de Brasov, 91km NE de Ploiesti, 101km S de Bacau, 123km V de Galati, 124km NV de Braila, 143km N de Bucuresti, 159km NE de Pitesti, 183km SV de Iasi, 183km E de Sibiu, 208km N de Ruse”, a transmis Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Anul 2022 a început cu activitate seismică intensă

Sâmbătă, în zona seismică Vrancea s-au produs trei cutremure, două în judeţul Buzău cu magnitudini de 3,7, respectiv 3,3, şi unul în judeţul Vrancea, de 3,5 pe Richter.

De la începutul acestui an, în România, s-au mai produs 19 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4 pe Richter.

Cel mai important seism din anul precedent a fost înregistrat pe data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonică a fost resimţită şi la Bucureşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel