Gheorghe Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, în dosarul ”Caracal”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto Inquam Photos / Octav Ganea
foto Inquam Photos / Octav Ganea
Magistrații de la Tribunalul Olt l-au condamnat pe Gheorghe Dincă la pedeapsa maximă în dosarul Caracal. 

Instanța de fond l-a condamnat pe Gheorghe Dincă, în dosarul Caracal, la 30 de ani de închisoare. El este acuzat de mai multe infracțiuni, principala fiind de crimă. Sentința vine după trei ani de la evenimentele care au îngrozit țara. Gheorghe Dincă, din Caracal, este acuzat că-n 2019 le-a răpit, violat și ucis pe adolescentele Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu. Totul a fost descoperit după ce Alexandra Măceșanu a reușit să apeleze 112 și să dea câteva detalii semnificative. În ciuda apelului disperat la 112, Alexandra Măceșanu se pare că și-ar fi găsit sfârșitul în butoiul din curtea lui Gheorghe Dincă. Mai târziu, au fost descoperite noi oseminte, la marginea unei păduri din apropiere, care se pare că erau ale Luizei Melencu, dispărută înainte de Alexandra Măceșanu și care se pare că a avut același final crunt.

Avocații familiei Măceșanu au cerut ca bărbatul să nu fie condamnat pentru crimă, considerând că altceva s-ar fi întâmplat cu adevărat. Astăzi, după mai multe amânări, Gheorghe Dincă a fost condamnat la pedeapsa maximă de 30 de ani de închisoare de detenție. Pedeapsa este dată în primă instanță, ambele părți o vor putea ataca prin contestație, în 10 zile de la comunicare. De asemenea, el trebuie să le dea celor din familia Luizei Melencu daune de 100.000 de euro, conform Antena 3. 

Ştefan Risipiţeanu, inculpat pentru viol, a fost condamnat la 7 ani de închisoare. 

 

Culise din INML despre investigația în cazul ”Caracal”

Prof. dr. George Cristian Curcă, director INML, a vorbit despre investigațiile care s-au făcut în cazul Caracal.

În spațiul public au ajuns unele concluzii, la acel moment, despre ce au găsit specialiștii din INML în cazul oaselor găsite atât în lizieră, cât și în butoi, dar, după cum ne-a spus acum prof. dr. George Cristian Curcă, informațiile transmise în spațiul public sunt parțiale. În procesul de investigare al oaselor, s-au făcut proceduri de analiză fără precedent în INML. El ne-a dezvăluit că, citind studii, a investigat posibilitățile pe care le avem în România și a existat o echipă complexă, cei din INML beneficiind de expertiza fizicienilor din Măgurele. A fost folosit un echipament special, FTIR, indicat de fizicienii de pe platforma Măgurele. 

Analize fără precedent în medicina legală, în dosarul Caracal

”Pentru acest caz s-au făcut analize care au fost fără precedent în medicina legală, în sensul că s-a creat o echipă de cercetare și de studiu antropologică, care a recoltat probele biologice. Evident, unele pentru genetică, dar, în același timp, și pentru analize, fizico-chimice, din echipă făcând parte fizicieni, care au folosit spectroscopia cu fluorescență pentru a stabili temperaturile de ardere, de exemplu, sau care au folosit microtomografia cu raze X, asta înseamnă o rezoluție de 100 de ori mai mică decât în cazul unui tomograf obișnuit, folosit clinic, pentru a pune în evidență și cele mai mici detalii, care să permită identificarea speciei oaselor respective și, evident, a leziunilor sau traumatismelor pe care le prezintă. A fost folosită și o altă tehnică, fizică, care a permis o analiză a elementelor care s-au regăsit pe suprafața fragmentelor de oase, precum nichel, fier sau cupru, care au determinat o semnătură a incintei în care s-a consumat activitatea după comiterea infracțiunii (n.r. arderea)” a explicat directorul INML pentru DCNews. 

Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel