Gheorghe Cârciu: Cinci state din Europa în care trăiesc permanent minimum 1 milion de români
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 15 Martie 2023, 12:20
WhatsApp
Gheorghe Cârciu/ foto dcnews Crișan Andreescu
Gheorghe Cârciu/ foto dcnews Crișan Andreescu
În cadrul Interviurilor DC News, secretarul de stat pentru Românii de Pretudindeni, Gheorghe Cârciu, a enumerat cele cinci state europene cu peste un milion de români stabiliți.

Sunt cinci state în Europa în care locuiesc permanent aproape un milion de români. Așa a debutat discuția din cadrul Interviurilor DC News, referitoare la românii stabiliți în afara granițelor țării, emisiune a cărei invitat a fost secretarul de stat pentru Românii de Pretudindeni, Gheorghe Cârciu.

”Avem patru țări în Europa: Germania, Marea Britanie, Italia și Spania unde permanent avem un milion de români, minimum. A cincea este Franța despre care  estimările oficiale arată că avem 106 mii de români. Franța nu are minorități și de acolo reiese această cifră. Toți au aceleași drepturi și e destul de corect acest lucru. Franța are însă cel puțin 600 de mii de români în plus. Sunt comunități foarte mari, sunt aproape 500 de mii doar în regiunea pariziană”, a declarat secretarul de stat pentru Românii de Pretudindeni, Gheorghe Cârciu.

Cea mai recentă estimare realizată la sfârșitul anului 2022, de către Ministerul de Externe a României, arăta că în diaspora sunt aproximativ 5,7 milioane de români.

Pentru fiecare român, statul a acordat un buget de doar 1 euro. Citește aici

Citește și: O Românie în afara României. Câți români sunt, în acest moment, în afara granițelor. Gheorghe Cârciu: S-au născut mai mulți în afara granițelor

”Astăzi, după ultimele date oficiale pe care le avem, numărăm 5,7 milioane de români în afara graniţelor. Este o cifră oficială pe care am obţinut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Cu siguranţă avem cel puţin 8 milioane. Avem 500.000 de români doar în Franţa, mai mult decât declară statul francez astăzi - 106.000 de români, în cifrele oficiale. Avem câteva ţări în Europa unde avem un milion sau mai mult de un milion de români. Avem 150.000 - 200.000 de români în plus, care nu sunt identificaţi sau număraţi", a menţionat Gheorghe Cârciu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?