Gesturi pe care câinii le urăsc. Află ce nu trebuie să mai faci
Câinele tău ar putea să nu tolereze anumite gesturi ale tale, chiar dacă tu nu ești conștient de asta.
În continuare, vom explora câteva aspecte care provoacă disconfort câinilor și pe care aceștia le detestă.
Când îl îmbraci
Dacă nu ți-ai obișnuit câinele să poarte haine treptat (sau de când era pui), este foarte probabil ca el să urască să fie îmbrăcat. Mulți câini vor tolera hainele sau costumele, dar majoritatea nu le apreciază. Înainte să-l forțezi să poarte un costum de iepuraș, cunoaște-ți bine câinele!
Unii câini acceptă articole de îmbrăcăminte simple, precum tricouri, dar detestă să poarte ceva pe cap sau pe lăbuțe. Dacă are nevoie de protecție împotriva frigului, începe cu articole mici și ușoare și asociază-le cu recompense, precum gustări. Progresează treptat către pulovere, jachete și ghetuțe. Observă limbajul corpului câinelui pentru a-ți da seama când s-a săturat de ele.
Mirosurile puternice
În caz că nu știai deja, simțul mirosului câinelui este de aproximativ 10.000 până la 100.000 de ori mai sensibil decât al tău. În general, câinilor le place să exploreze toate tipurile de mirosuri și arome. Cu toate acestea, parfumurile puternice și substanțele chimice îi pot deranja și chiar le pot irita nasul.
Ca regulă generală, este mai bine să eviți să îți pulverizezi câinele direct cu orice fel de produs. Dacă trebuie să aplici un spray medicinal, evită zona feței (sau, și mai bine, pulverizează medicamentul pe o cârpă și aplică-l astfel). Când folosești produsele tale (parfum, fixativ, odorizante de aer, soluții de curățare etc.), fă-o departe de câine și asigură-te că produsul nu este toxic.
Să fie lăsat singur sau ignorat
Câinii urăsc să fie lăsați singuri. Unii câini se simt liniștiți în prezența altui câine, dar alții preferă doar compania oamenilor. În cazuri extreme, unii câini dezvoltă chiar o frică de a fi lăsați singuri și suferă de anxietate de separare.
Problema este că majoritatea stăpânilor de câini trebuie să lucreze. De asemenea, ai nevoie de timp pentru viața ta, să rezolvi treburi, să mergi în vacanțe etc. Desigur, câinele tău nu înțelege toate acestea. Așadar, care este soluția?
Petrece cât mai mult timp posibil cu câinele tău când ești acasă. Alocă timp pentru a crea o legătură strânsă cu el. Stabilește o rutină zilnică, oferindu-i multă mișcare și stimulare mentală. În cazul în care călătorești frecvent, găsește o persoană de încredere cu care câinele tău se simte confortabil. Dacă ești mereu pe drumuri, întreabă-te dacă este corect să ai un câine (sau orice alt animal de companie).
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @senivpetro
Să fie pus în situații incomode
Majoritatea dintre noi am trecut prin asta: câinele tău „pune frână” și refuză să meargă undeva sau să facă ceva. Poate fi vorba de cadă. De multe ori este vorba de vizita la veterinar. Alteori poate fi mașina sau chiar o anumită stradă. Uneori, câinele tău poate evita o anumită persoană sau un alt animal. De cele mai multe ori, refuzul câinelui apare din cauza unei frici sau fobii.
Dacă îți forțezi câinele să înfrunte o situație înfricoșătoare, îl menții într-o stare de stres. Aceasta este de fapt o tehnică care nu funcționează întotdeauna și poate face mai mult rău decât bine. O metodă mai bună este să-l obișnuiești treptat cu situația. Menține-l la o distanță sigură și recompensează-l pentru că rămâne calm. Crește gradual expunerea câinelui la „declanșator” și recompensează-l pentru lipsa de reacție. Dacă îi este frică de veterinar, poți lua măsuri pentru a-l face să îndrăgească vizitele. Dacă fobia este gravă, poate fi necesar să apelezi la un dresor sau un specialist în comportament.
Când simte că ești supărat
Viața are suișuri și coborâșuri. Nu te poți aștepta să fii fericit tot timpul. Totuși, câinele tău îți poate simți emoțiile datorită legăturii strânse pe care o aveți. Dacă treci printr-o perioadă de depresie, stres sau doliu, este inevitabil ca acest lucru să îți afecteze câinele. Unii câini vor reflecta emoțiile tale, devenind triști sau chiar bolnavi. Alții se vor plictisi sau frustra și vor „face năzbâtii” pentru că nu primesc suficientă atenție, exercițiu sau stimulare.
Încearcă să menții o rutină și să petreci timp cu câinele tău. Câinii pot oferi un sprijin emoțional minunat. Există un motiv pentru care câinii sunt atât de buni în terapia asistată de animale! Ieși la o plimbare cu câinele tău și s-ar putea să te simți chiar mai bine, potrivit Thesprucepets.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News