Gestionarea deșeurilor din zona Vidra. Mirabela Dumitrache: Oamenii sunt nemulțumiți de această problemă, pe bună dreptate / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Mirabela Dumitrache, Dezbatere DC News
Mirabela Dumitrache, Dezbatere DC News
Mirabela Dumitrache, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Ilfov, a participat la Conferința DC News „Soluțiile momentului la criza deșeurilor. Putem vorbi de sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară în România?”, unde a vorbit despre problema deșeurilor din zona Vidra. 

„Au spus antevorbitorii mei despre sortare, colectare, despre un plan, cam acestea sunt elementele cheie pe care ar trebui să le avem în vedere. Avem și noi un plan la Ilfov, avem proiecte și lucrăm la ele. Dincolo de colectare, organizare, trebuie să avem în plan și alte elemente importante: comunicare și conștientizare. Nu putem face noi singuri niște proiecte fără ca oamenii să știe de ele, să le conștientizeze, să le înțeleagă și să le asimileze cumva pentru că doar împreună putem face ca aceste proiecte să funcționeze, să meargă și în practică.

Sunt specialiștii care le gândesc, tehnicieni, dar omul de rând trebuie să înțeleagă de ce este importantă această sortare, de ce este important ca el să-și ia deșeul și să-l ducă la un astfel de centru de colectare.

Avem un plan la Ilfov pentru că ai mei colegi de la Consiliul Județean au făcut deja un grup de lucru și vă voi vorbi despre o problemă arzătoare care a tot fost expusă în spațiul public: problema depozitelor, problema deșeurilor din zona Vidra.

Colegii mei au făcut deja un grup de lucru cu instituțiile implicate în această situație și mă refer aici la Direcția de Sănătate Publică, la Garda de Mediu, fiindcă fie că o numim preocupare sau problemă, trebuie să găsim o soluție. Avem acolo o problemă deja, suntem conștienți de ea și ne dorim achiziționarea unei instalații de tratare, una care să corespundă cerințelor legislației europene. Trebuie să tratăm deșeurile.

Foarte mulți oameni sunt nemulțumiți de această problemă, pe bună dreptate. Cumva, prin intermediul acestui grup de lucru pe care noi, la  Ilfov, l-am creat, încercăm să ajungem la omul de acasă, la omul de rând și să-i spunem că nu vrem să-i aducem pe cap o problemă și mai mare, ba din contră, vrem să gestionăm această problemă a deșeurilor și să găsim o soluție actuală, un adaptată vremurilor pe care le trăim.

Realizăm studii de impact, împreună cu cei de la DSP și Garda de Mediu, să vedem exact care ar fi beneficiile, care ar fi soluția optimă pentru zona Vidra, în ideea în care vom aduce acolo o instalație de tratare a deșeurilor.

Pe de altă parte, lucrăm și la un plan, la Ilfov. Avem în plan realizarea mai multor centre de colectare și acest plan este susținut de colegii noștri  de la comunicare care încearcă să explice, prin intermediul primăriilor, de ce ar trebui să mergem la aceste centre,  care ar trebui să fie traseul ducerii deșeurilor din gospodării și până aici.

Mai departe, lucrăm și la achiziționarea mai multor sute de mii de pubele pe care să le distribuim prin intermediul primăriilor, în UAT-uri, care să ajungă în cele din urmă la cetățeni, și mai departe, și ei să facă această treabă. Este o problemă ce trebuie rezolvată de jos, de la omul de acasă până la centru și mai departe să meargă către instituție.

O să spuneți că este un plan destul de greu de pus la punct de la început și până la final, dar dacă lucrăm cu toții și facem și o campanie de comunicare și de conștientizare prin care oamenii să înțeleagă importanța acestor lucruri, noi suntem convinși că vom avea și rezultate. Lucrăm la acest proiect în etape și este important și să dezbatem toate aceste lucruri. Comunicarea este cheia și contrazicându-ne sau aprobându-ne putem găsi împreună soluții.”, a spus Mirabela Dumitrache. 

Mai multe ascultați aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel