Data publicării:
Germanii pregătesc "adăposturile foamei". Ne așteaptă aceeași soartă? Mircea Coșea: Parcă văd Titanicul care se scufundă
Mircea Coșea a vorbit despre criza economică cu care ne confruntăm, explicând ce ne așteaptă în viitor.
Germania se pregătește de cele mai negre scenarii. În tot mai multe orașe sunt lansate celule de criză și se pun la punct planuri de urgență, pe fondul crizei energetice. Multe dintre sălile de vaccinare au fost transformate în centre de încălzire pentru cei care nu își vor permite să-și plătească utilitățile în sezonul rece, transmite Realitatea Plus. Totodată, în unele regiuni sălile polivalente în care au avut anterior loc competiții sportive și expoziții, vor deveni, de asemenea, săli comune unde oamenii se vor putea încălzi. Deja mulți dintre germani se confruntă cu probleme majore, după ce prețurile au explodat la utilități și alimente.
În alte localități din Germania autoritățile vor să stingă luminile în clădirile publice pe timpul nopții. Oficialii îndeamnă oamenii să economisească energie electrică pentru a putea facilita umplerea depozitelor de gaze până la iarnă. În prezent, Germania este puternic dependentă de gazul rusesc.
"Adăposturile foamei"
În acest context, economistul Mircea Coșea a fost întrebat în cadrul emisiunii "Controversat" dacă și pe români îi așteaptă aceeași soartă.
"Domnule profesor, orice român care se uită acasă la televizor la o asemenea știre, că o țară precum Germania, o economie atât de puternică, să vină cu astfel de măsuri, să pregătească adăposturile foamei, evident că se întreabă: Pentru noi ce urmează? În Cazul nostru ce se face? Ce măsuri trebuie să se ia? Suntem sau nu în siguranță? Suntem sau nu la adăpost? pentru că ați văzut decizia pe care au luat-o rușii sub pretextul serviciilor de mentenanță, dar dacă se prelungește această măsură? Cum ne afectează pe noi, românii?", l-a întrebat Ionela Arcanu pe Mircea Coșea.
Mircea Coșea: Ar trebui să luăm măsuri. Parcă văd Titanicul care se scufundă
"Noi nu suntem în afara ciclului economic global, deși suntem o economie mică. Nu suntem o insulă a fericirii într-un ocean de furtună. Ne va afecta. Cum să nu ne afecteze? Toate legăturile economice, tot transferul de informații, de resurse, ne cuprinde și pe noi. Asta ce înseamnă? Că ar trebui să luăm măsuri. Ar trebui să ieșim din această dolce far niente, adică din această situație în care liniștim populația și eu zic că e greșit să facem lucrul ăsta, spunând că: "Nu, stați liniștiți, că noi avem de toate, nu se va întâmpla nimic". Trebuie să o punem la adăpost. Cum? Pregătind-o pentru ce e mai rău pentru că răul o să vină și nu este părerea mea, toată economia mondială vorbește despre faptul că în lunile care vin va fi mai rău pentru că de acum înainte, pe lângă faptul că Guvernul va trebui să ia anumite măsuri, sper că le va lua, ar trebui să le luăm și noi indivizii măsuri.
Să schimbăm comportamentul economic. Noi intrăm într-o schimbare pe care încă nu o conștientizăm, extraordinar de mare, de profundă, pe care o vom simți peste câțiva ani când vom vedea că ceea ce a fost nu se mai întoarce. Și atunci comportamentul nostru ar trebui schimbat. Cum? Mai multă grijă pentru cheltuieli, o prioritizare a cheltuielilor. La noi, lucrul ăsta nu se simte. Deocamdată, voi repeta ce am mai spus, parcă văd Titanicul care se scufundă și acesta cântă valsul de Johann Strauss, adică ne bucurăm fără să avem de ce. Lumea e veselă, restaurantele sunt pline, terasele sunt pline. De ce? pentru că lumea încă are bani. După ce a ieșit din pandemie, în care nu a putut să facă nimic, au rămas niște bani la populație. Banii ăștia nu s-au dus toți, acum încep să se ducă pentru că încep să crească cheltuielile, lumea se duce în concediu, nu renunță la asta.", a spus economistul Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News