Data publicării:

Germania va trimite tancuri de luptă în Ucraina doar dacă SUA vor face același lucru

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Prima reacție a Rusiei după anunțul, pe surse, referitor la trimiterea de tancuri occidentale în Ucraina: 'Altă provocare flagrantă' / Foto: Pixabay, de Yury Rymko
Prima reacție a Rusiei după anunțul, pe surse, referitor la trimiterea de tancuri occidentale în Ucraina: 'Altă provocare flagrantă' / Foto: Pixabay, de Yury Rymko

Cancelarul Olaf Scholz este supus unei presiuni internaționale și interne din ce în ce mai mari de a furniza tancuri Leopard 2 construite în Germania sau cel puțin de a aproba livrarea acestora de către țări terțe, cu destinația finală în Ucraina.  

Polonia și Finlanda au promis ambele că își vor trimite tancurile Leopard pe care le au la dispoziție - dar au nevoie de permisiunea Germaniei pentru a face acest lucru.

Dar Berlinul este încă în discuții cu SUA despre poziția oficială pe care ar trebui să și-o asume.

Mulți se așteaptă ca un anunț să urmeze mâine, după o întâlnire a aliaților occidentali ai Ucrainei la baza militară americană Ramstein din sud-vestul Germaniei.

Sursele BBC sugerează că Scholz va da undă verde trimiterii de tancuri doar dacă președintele american Joe Biden este de acord să furnizeze tancuri americane Abrams.

Cu toate acestea, principalul consilier pentru securitate al Pentagonului, Colin Kahl, a declarat joi seara că SUA nu sunt pregătite să îndeplinească cererile Kievului pentru tancuri.

"Tancul Abrams este un echipament foarte complicat. Este scump. Antrenamentul este greu de realizat. Are un motor cu reacție", a spus Kahl.

O sursă înalt guvernamentală germană a declarat pentru BBC că rapoartele despre un impas între Berlin și Washington, din cauza trimiterii tancurilor, au fost supraevaluate, dar ele provoacă îngrijorare în rândul aliaților occidentali ai Ucrainei.

Furnizarea de tancuri occidentale de luptă - în număr suficient - este văzută pe scară largă ca fiind crucială dacă Ucraina dorește să învingă Rusia sau, cel puțin, să se apere împotriva ofensivei anticipate pentru primăvară a președintelui rus, Vladimir Putin.

De ce ezită Scholz?

Toate indiciile sunt că el va permite tancuri țărilor terțe – vicecancelarul german Robert Habeck a spus acest lucru în urmă cu aproximativ o săptămână.

Dar Scholz nu sa angajat încă oficial în acest demers. Este precaut din mai multe motive.

Germania își face griji - deși mai puțin decât în trecut - cu privire la escaladare și la modul în care Vladimir Putin ar reacționa la furnizarea de arme ofensive. Este un raționament pe care mulți experți îl percep a fi nejustificat.

Iar conceptul de tancuri germane pe pământul ucrainean încă rezonează inconfortabil la Berlin, unde istoria celui de-al Doilea Război Mondial aruncă încă o umbră lungă asupra politicilor de apărare.

Este posibil ca Scholz să fi declarat o „Zeitenwende” (schimbare mare) în poziția Germaniei în ceea ce privește politica militară și de apărare în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, dar este încă conștient că, în urmă cu mai puțin de un an, ideea ca guvernul german să furnizeze arme într-un conflict ar fi fost de neconceput.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel