Germania va ȘTERGE urmele naziștilor din alfabetul fonetic
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Germania își va reface alfabetul fonetic și va scoate cuvintele adăugate de naziști cu scopul de a renunța la numele evreiești, situație ce a supraviețuit la decenii după dispariția teribilului regim.

Conform BBC, cei mai mulți nemți folosesc termenii naziști în convorbirile telefonice fără să știe: „D de la Dora”, „N de la Nordpol”, „Z de la Zepelin”. În Republica de la Weimar, înainte de dictatura nazistă, D era denumit David, N era Nathan și Z era Zacharias. Acum, experții lucrează la noi termeni pe care să-i pună în discuție publică și să-i adopte în 2022.

Inițiativa a venit de la Michael Blume, însărcinat în lupta antisemită din landul Baden-Wurttemberg, iar Consiliul Central al Evreilor din Germania și-a arătat susținerea. Alte cuvinte evreiești șterse în 1934 de naziști au fost Jacob pentru J, Samuel pentru S, devenind Julius și Siegfried. Unele referințe au fost, însă, șterse după cel de-Al Doilea Război Mondial: Ypres pentru Y a devenit Ypsilon, fiindcă Ypres este bătălia în care germanii au folosit prima dată gaz otrăvitor în PRM. Nordpol (Polul Nord, n.r.) are și el ecouri naziste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel