Germania, țara ideală pentru omul de rând. Româncă stabilită acolo: Nu ai cum să-ți întreții familia cu un salariu de 2000 de euro / Ce oferă statul german / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Andreea Covaci-Ernst, o juristă și expertă în fiscalitate care locuiește în Germania, a fost invitată la emisiunea „Departe de România, de pe DC News, ȘtiriDiaspora și DC News TV, unde a vorbit despre taxarea muncii în Germania. 

Andreea Covaci-Ernst a explicat că, în Germania, deși există clase de impozitare diferite, toată lumea plătește impozit, dar există numeroase deduceri fiscale.

„Cum se taxează munca în Germania? Sunt mari, sunt mici taxele față de România? Știu că ei au și acele clase de impozitare separate. Este foarte complicat sistemul fiscal la el.", a întrebat Gabriel Nuță-Stoica. 

„Nu doar clasa de impozitare contează. Până la urmă, toată lumea plătește impozit la fel. Există însă deduceri fiscale, familiale, pentru soția care nu lucrează, pentru copiii care primesc alocație. Ai tot felul de deduceri posibile. Deducerile sunt așa de multe încât nu o să ne ajungă o oră să le putem discuta pe toate.

Noi trimitem clienților noștri o listă cu documente. Ei citesc lista și ulterior trimit documentele pe care le au. Lista este făcută și în limba română, astfel încât ei, chiar dacă nu cunosc foarte bine limba germană, să poată să citească pe documente ce este necesar, ce se cere.”, a spus Andreea. 

 

3. Sursa foto... (taxe-high-angle-view-text-book_37441600.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

 

Pentru omul de rând, Germania este ideală

Andreea Covaci-Ernst a explicat că Germania utilizează un sistem de impozitare progresivă, unde taxele fără contribuții pot ajunge până la 45% din salariu pentru veniturile mari. Ea a subliniat că, deși se discută despre impozitarea progresivă și în România, aceasta nu este considerată foarte corectă, deoarece statul nu contribuie la educația și formarea profesională a individului.

„Cum ai estima sistemul de taxare? Sunt taxe mari sau sunt taxe mici față de România?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica. 

„Având în vedere că există un sistem progresiv trebuie să te gândești că doar taxele, fără contribuții la pensie, la asigurarea medicală, pot ajunge la 45% din salariu. Acolo este vorba despre salariile mari, însă am observat că și în România se discută o impozitare progresivă, însă nu înseamnă că este foarte dreaptă. Până la urmă, nu statul mi-a plătit facultatea, nu statul m-a plătit în anii pe care i-am pierdut din câmpul muncii pentru a studia și pentru a mă califica la nivelul  necesar, pentru a putea să câștig anumite sume.

De la 60.000 de euro/an impozitarea este foarte mare, trece de 30% din venitul brut.

Pentru omul de rând care doar vrea să meargă la serviciu, să meargă acasă și să doarmă, Germania este ideală. El are siguranța că are un loc de muncă stabil, că nu poate fi evacuat din chiria în care trăiește. Deci, cel care este genul de persoană care nu depune eforturi, pentru că nu toți suntem antreprenori, avocați, medici, este mai puțin impozitat, poate chiar deloc, ba chiar primește ajutoare sociale suplimentare, pe lângă salariul lui, pentru că nu îi ajunge salariul să își întrețină familia.", a mai spus invitata. 

 

„Nu ai cum să-ți întreții familia cu un salariu de 2000 de euro"

Andreea Covaci-Ernst a explicat că un salariu de 2000 euro, deși pare atractiv comparativ cu România, nu este suficient pentru a întreține o familie în Germania. 

„Deci cu cei 12 euro/oră nu poți, cu un salariu full time, nu poți să-ți întreții familia în Germania. Sună mult pentru România un salariu de 2000 de euro. În Germania, unde doar chiria fără costuri este 1000 de euro, nu ai cum să-ți întreții familia dintr-un salariu de 2000 de euro pentru că se adaugă o mulțime de costuri.

Imaginați-vă că niciun fel de cost nu intră în sarcina celui care închiriază, a proprietarului, ci toate intră în sarcina chiriașului. Tot ce trebuie să plătească proprietarul este impozitul lui pe venitul din chirii pe care îl are de la chiriaș. În rest, toate costurile sunt transferate chiriașului, inclusiv impozitul pe teren, pe casă, asigurarea pe casă, teren.", a spus Andreea Covaci-Ernst la emisiunea „Departe de România, de pe DC News, ȘtiriDiaspora și DC News TV.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel