Data actualizării:
Data publicării:

Germania susține cenzurarea „urii" din mediul online: Contribuie la libertatea de exprimare

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Atât Guvernul german, cât și ONG-urile aliate susțin cu fermitate că raportul demonstrează necesitatea unor controale mai stricte asupra discursului de ură din mediul online.

Guvernul german susține că o modalitate de îmbunătățire a libertății de exprimare în țară ar fi prin implementarea unor controale mai stricte cu privire la "ură" online.

Ministerul Federal pentru Afaceri de Familie, Seniori, Femei și Tineret a adus acest argument printr-un sondaj pe care l-a comandat, alături de un grup de ONG-uri aparent pro-cenzură, notează Brusselssignal.eu.

Raportul intitulat "Loud Hate – Quiet Withdrawal", publicat pe 13 februarie, susține că ceea ce ei numesc "ură" afectează discursul politic, determinând unele persoane să evite angajarea în dezbateri publice online.

Documentul susține această afirmație prin referire la constatările sale, conform cărora 57% dintre respondenți sunt mai puțin predispuși să comenteze despre politică online din cauza temerii de represalii.

Se menționează că grupurile minoritare, precum cele cu "origine migratoare" sau cele care se identifică ca LGBT, sunt mai susceptibile să fie expuse la ură.

Guvernul argumentează că toate acestea constituie o "dovadă" a efectului inhibant pe care "ura" îl poate avea asupra libertății de exprimare.

Lisa Paus, ministru verde al afacerilor de familie, a declarat, referindu-se la constatările aparente ale raportului: "Mulți oameni sunt respinși sau intimidați de această 'ură', se abțin sau tac. Avem nevoie de previziune și de măsuri personalizate pentru a contracara ura pe internet și a permite un schimb respectuos."

ONG-urile implicate în compilarea studiului au denunțat ura online ca pe un "atac flagrant" asupra valorilor democratice germane.

Printre grupurile implicate se numără HateAid, un ONG care a îndemnat anterior germanii să utilizeze o aplicație pentru smartphone pe care a publicat-o pentru a raporta toate incidentele de ură online întâlnite.

ONG-ul a asigurat cetățenii că astfel de notificări introduse în aplicație vor fi transmise autorităților germane în vederea "unei posibile urmări penale".

Aceștia au adăugat despre companiile de social media că trebuie să fie "pedepsite" pentru orice încercare de monetizare a unui astfel de conținut, acuzând unele dintre ele că ar cauza "daune masive tuturor și democrației".

Cu toate acestea, conform documentului, doar 15% dintre cei 3.061 de respondenți au afirmat că au fost vreodată conștienți de ură online, ceea ce înseamnă 460 de persoane.

Din această cifră, doar 41%, adică 189 de persoane, au declarat că au devenit mai rezervate ca rezultat al confruntării cu ura online, o cifră care reprezintă doar șase procente din totalul respondenților din sondaj.

Există, de asemenea, probleme aparente legate de eșantionul utilizat pentru efectuarea sondajului împotriva discursului de ură. Demografia respondenților nu pare să se potrivească cu societatea germană în ansamblu.

Conform unui document care detaliază metodologia raportului, 30% dintre respondenți sunt declarați ca având o "origine migratoare", în timp ce 10% au declarat că sunt homosexuali sau bisexuali.

Agențiile de statistică au indicat că procentul de persoane din Germania cu origini migratoare este de 17,3%, în timp ce 6,9% dintre germani se descriu ca fiind LGBT.

Conform documentului, unii respondenți au raportat că au fost ținta unor comentarii "pline de ură" din cauza acuzațiilor că susțin partidul populist german Alternative für Deutschland.

Acest lucru pare să sugereze o discreditare suplimentară a ideii că "ura" îndreptată împotriva minorităților afectează negativ libertatea de exprimare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel