Germania simte efectele crizei economice. Puterea de cumpărare a celor mai înstăriți nemți a scăzut cu 15%
Din ce în ce mai puțini nemți își permit să cumpere case , în timp ce puterea de cumpărare a celor mai înstăriți dintre aceștia a scăzut cu 15 procente.
Proporția locuințelor la prețuri accesibile din Germania a scăzut și mai mult anul trecut. Pentru cuplurile cu un venit lunar net de aproximativ 3.700 de euro, doar 28% din toate casele oferite au fost accesibile din punct de vedere al costului, potrivit unui studiu al Institutului de Cercetare Economică (IW) din Köln. La începutul anului, aceast procent a ajuns la aproximativ 40%.
Posibilitățile de cumpărare au scăzut de la 62% la 47%, iar prețurile imobiliarelor au crescut în mod deosebit în zonele metropolitane. Acolo, ponderea ofertelor accesibile pentru grupul celor cu venituri mari s-a redus cu peste jumătate. Chiar și în regiunile adiacente zonelor metropolitane, aproximativ 46% din proprietățile anunțate nu mai erau accesibile pentru nemți.
Inflația micșorează bugetul cetățenilor
Motivul schimbării nu a fost o creștere a prețurilor, ci suma redusă de bani pe care populația o mai are la dispoziție din cauza inflației. Potrivit IW, nemții au trebuit să se confrunte cu creșterile costurilor de construcție, criza energetică și schimbarea ratei dobânzii. Cei care au cheltuit mai mult pe energie electrică sau pe gaz au avut mai puține oportunități de a economisi pentru a cumpăra o casă.
Măsurile politice au făcut ca proprietatea să fie și mai scumpă.
„Politicienii acționează prociclic în acest an, reducând subvențiile pentru construcțiile noi și casele existente, așa că exacerbează creșterea costurilor pentru potențialele gospodării care dețin case”, explică autorii studiului.
Mai puține achiziții de locuințe – mai puține apartamente închiriate vacante
Totodată, reticența de a cumpăra proprietăți și un impact asupra pieței imobiliare de închiriere. În timp ce mai puține persoane și-au putut îndeplini visul de a-și deține propria casă anul trecut, au devenit disponibile mai puține apartamente închiriate.
„Politica locativă trebuie să răspundă. În faza actuală de piață, este mai important ca oricând să elaborăm politici active de proprietate a locuințelor”, spun autorii studiului IW. „Aceasta include introducerea unei taxe progresive de transfer de teren cu reduceri de impozit pe proprietate pentru cumpărătorii pentru prima dată și proprietarii-ocupători, introducerea împrumuturilor subordonate și asigurări ipotecare”, au adăugat ei, conform RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News