Germania și Olanda s-au răzgândit: Ucraina nu va primi cele 18 tancuri Leopard
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube  Military Update
Sursa Foto YouTube Military Update
Olanda nu va transfera în Ucraina cele 18 tancuri Leopard 2A7 pe care le închiriază de la Germania, a declarat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.

Guvernul german a ales să nu dea aceste tancuri Kievului din cauza unei ”decizii militare”, a spus Ollongren. Dar chiar dacă decizia ar fi fost pozitivă, Olanda nu ar fi ales să o facă, relatează Euromaidan.

Deși prim-ministrul Mark Rutte declarase anterior că Olanda se gândește să cumpere tancurile închiriate din Germania pentru a le dona ucrainenilor, acest lucru se pare că nu se va mai întâmpla. De asemenea, cabinetul se oferise să antreneze soldați ucraineni astfel încât aceștia să poată manipula Leopard 2A6.

Guvernul german a ezitat de mult să furnizeze tancurile Leopard de fabricație germană, însă după multe presiuni internaționale, guvernul cancelarului Olaf Scholz a fost de acord luna trecută.

Anterior, Ollongren a anunțase că Țările de Jos, împreună cu Germania și Danemarca, vor oferi Kievului cel puțin o sută de tancuri de luptă Leopard 1A5 mai vechi. Ele trebuie trimise în Ucraina ”cât mai curând posibil”, potrivit ministrului.

Povestea tancurilor reflectă modul în care țările europene și-au ignorat propria apărare pe fondul unui curs de demilitarizare. În 2011, Țările de Jos au decis să scape de tancurile sale Leopard 2A6NL pe fondul unei campanii de demilitarizare care a dus la sfârșitul arsenalului său de 441 de tancuri de după Războiul Rece.

Germania le-a cumpărat și le-a modernizat la modelul Leopard 2A7. După ocuparea Crimeei de către Rusia și războiul hibrid împotriva Ucrainei, Țările de Jos au închiriat înapoi 20 de tancuri proprii modernizate de Germania, dintre care 18 au intrat în serviciul armatei și dintre care 2 au fost folosite ca modele de antrenament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel