Germania și Franța resping propunerea interzicerii rușilor în țările UE, într-un document comun
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 30 aug 2022, 10:12
WhatsApp
Germania și Franța resping propunerea interzicerii rușilor în țările UE, într-un document comun / Foto: Pixabay, de Joshua Woroniecki
Germania și Franța resping propunerea interzicerii rușilor în țările UE, într-un document comun / Foto: Pixabay, de Joshua Woroniecki
Germania şi Franţa au respins într-un document comun o propunere de a le interzice rușilor intrarea în blocul comunitar.

Germania şi Franţa nu vor interzicerea rușilor în Uniunea Europeană pentru toți cetățenii ruși. Țările au respins într-un document comun de poziţie această propunere, informează Agerpres, citând dpa.

"Trebuie să ne gândim la moduri inteligente de utilizare a importantei pârghii pe care o constituie eliberarea vizelor", se subliniază în documentul trimis altor ţări membre ale UE înainte de reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor UE ce va avea loc marţi şi miercuri la Praga.

Argumentele Franței și GermanieiChiar dacă acceptă faptul că cererile de vize din partea cetăţenilor ruşi ar trebui să fie examinate cu atenţie pentru potenţiale riscuri la adresa securităţii, documentul atenţionează de asemenea împotriva subestimării "puterii de transformare pe care o are experimentarea la prima mână a vieţii în sisteme democratice".

"Politicile noastre privind viza trebuie să reflecte aceasta şi să continue să le permită oamenilor contacte în cadrul UE cu cetăţeni ruşi care nu au legături cu guvernul rus", se mai spune în documentul consultat de dpa.

Documentul argumentează în favoarea menţinerii cadrului legal actual ce le permite studenţilor, artiştilor, oamenilor de ştiinţă şi altor profesionişti de primă importanţă să intre în UE indiferent de faptul dacă ei personal se confruntă sau nu cu persecuţii în Rusia.

Documentul atenţionează împotriva restricţiilor cuprinzătoare asupra eliberării de vize şi subliniază importanţa de a nu înstrăina generaţii viitoare de ruşi.

Ce ar însemna o interzicere generală a cetățenilor rușiDe asemenea, atenţionează documentul germano-francez, o interdicţie generală ar putea duce la amplificarea sentimentului naţionalist şi antieuropean în Rusia, unde cetăţenii tind să se alinieze în spatele liderilor lor politici atunci când se simt atacaţi sau victimizaţi de ceea ce sunt considerate acolo forţe externe rusofobe.

Documentul de poziţie germano-francez vine ca răspuns la dezbaterea în curs în cadrul guvernelor ţărilor din UE cu privire la cât de oportun ar fi să le fie interzis ruşilor să călătorească în blocul comunitar în scopuri de recreere, în timp ce oameni continuă să moară în Ucraina ca rezultat direct al invaziei ruse.

Ministrul Aurescu susține restrângerea dreptului de circulaţie a cetăţenilor ruşi pe teritoriul UE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu va participa, în perioada 30-31 august 2022, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (în format Gymnich), care va avea loc la Praga, în cadrul Președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene. Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor oferi miniștrilor de externe europeni oportunitatea reafirmării unității UE și a sprijinului pentru acțiunile unitare ale UE, pe multiple dimensiuni, în sprijinul Ucrainei.

Referitor la acordarea de vize pentru cetățenii ruși care călătoresc în UE, ministrul român de Eexterne va susține suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor, respectiv va exprima deschiderea pentru adoptarea unor măsuri de restrângere a circulației cetățenilor ruși, cu referire la vizele în scop turistic, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?