Data publicării:

Germania se opune mega-planului UE pentru ajutarea Ucrainei cu armament. Cheltuielile ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro (surse Reuters)

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Planul Uniunii Europene de a aloca până la 20 de miliarde de euro pentru asistență militară în beneficiul Ucrainei întâmpină rezistență din partea unor state membre UE și ar putea să nu treacă în forma sa actuală, au informat mai multe surse diplomatice pentru Reuters.

În luna iulie, Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a propus crearea unui fond anual de până la 5 miliarde de euro, pe o perioadă de patru ani, ca parte a unor angajamente mai ample ale Occidentului în sprijinul Ucrainei în lupta împotriva invaziei ruse.

Cu toate acestea, în contextul discuțiilor programate pentru marți la Bruxelles, miniștrii Apărării din UE exprimă rezerve față de suma considerabilă propusă pentru angajamentul pe termen lung. Diplomații afirmă că state precum Germania, o putere majoră în UE, manifestă reticențe în a se implica financiar cu mulți ani înainte.

UE și statele membre au fost printre cei mai importanți donatori de ajutor militar către Ucraina începând cu invazia rusă din februarie 2022, furnizând arme și echipamente în valoare de aproximativ 25 de miliarde de euro, conform serviciului diplomatic al blocului.

Propunerea lui Borrell vizează plasarea sprijinului pe o bază pe termen mai lung prin crearea unui fond în cadrul Fondului european pentru pace, utilizat pentru rambursarea banilor cheltuiți de membrii UE în asistența militară acordată altor țări.

Germania a ridicat numeroase întrebări

Un diplomat UE de rang înalt a declarat sub rezerva anonimatului: „Nu consider proiectul mort în fașă la acest moment. Dar, bineînțeles, se pot face întotdeauna îmbunătățiri." El a adăugat că Germania a ridicat numeroase întrebări legitime în legătură cu suma implicată. De menționat că, duminică, Germania a anunțat că își va dubla ajutorul militar acordat Ucrainei în 2024.

Dezbaterea privind asistența militară are loc în contextul discuțiilor referitoare la o propunere de acordare a 50 de miliarde de euro sub formă de asistență economică către Ucraina.

UE se confruntă și cu dificultăți în atingerea obiectivului de a furniza Ucrainei 1 milion de proiectile de artilerie și rachete până în martie 2024. Ungaria blochează plăți în valoare de 500 de milioane de euro către membri UE pentru asistența militară acordată Ucrainei, insistând pe obținerea de garanții în privința unei bănci maghiare.

Guvernele UE subliniază necesitatea coordonării asistenței militare pe termen lung cu pachetele bilaterale de securitate discutate cu Kievul, ceea ce complică stabilirea unui angajament financiar în timpul acestor negocieri în desfășurare.

În cadrul unui summit UE recent, cancelarul german Olaf Scholz a accentuat importanța concentrării pe astfel de pachete bilaterale. Cu toate acestea, unii membri UE au indicat că dificultățile financiare interne le împiedică să facă angajamente semnificative pe termen lung. Astfel, posibilitatea adoptării propunerii inițiale a lui Borrell pare să scadă, dar multe țări doresc în continuare să ajungă la un acord la nivelul UE. Trei diplomați sugerează că UE ar putea opta să-și asume angajamente anuale în loc să se implice financiar pe o perioadă de patru ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel