Germania riscă penuria de gaz după ce Rusia și-a redus livrările. Ministrul economiei: Pentru anumite sectoare ar fi catastrofal
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
 Foto Agerpres
Foto Agerpres
Germania riscă penuria de gaz şi va fi nevoită să facă 'alegeri de societate foarte dificile' pentru familii şi firme dacă livrările din Rusia se reduc şi mai mult, a avertizat vineri ministrul economiei, Robert Habeck, informează AFP.

'Ar trebui închise anumite sectoare industriale (...) Toate procesele economiei de piaţă ar fi atunci suspendate. Pentru anumite sectoare ar fi catastrofal. Nu vorbim despre două zile sau două săptămâni, ci de o lungă perioadă. Vorbim aici despre persoane care ar fi în şomaj, de regiuni care ar pierde complexuri industriale întregi', a explicat Habeck într-un interviu pentru săptămânalul Der Spiegel.

Riscul unei penurii de gaz în această iarnă se profilează de când gigantul rus Gazprom a redus drastic livrările prin gazoductul Nord Stream de care Germania este în mod special dependentă.

Berlinul se teme ca Rusia să nu întrerupă completBerlinul se teme ca Rusia să nu întrerupă complet această rută de aprovizionare.

'Suntem deja într-o situaţie în Germania nu s-a mai aflat niciodată. Pur şi simplu, dacă livrările de gaz rusesc vor rămâne la fel de slabe cum sunt acum, ne îndreptăm spre penuria de gaz', a prevenit ministrul Habeck, care este şi vicecancelar din partea Verzilor. 'Oricum, va fi doar în această iarnă', a adăugat el în interviu.

Germania încearcă să compenseze această scădere prin achiziţii de la alţi producători şi dezvoltarea accelerată de infrastructuri pentru importul de gaz natural lichefiat.

De asemenea, va creşte temporar utilizarea cărbunelui, iar guvernul a îndemnat cele 41 milioane de gospodării să economisească energie.

'Va trebui să facem alegeri de societate foarte dificile'Dacă toate acestea nu vor fi suficiente, 'va trebui să facem alegeri de societate foarte dificile', a explicat Habeck. În caz de raţionalizare a gazului, reglementările europene dau prioritate gospodăriilor în faţa companiilor, dar 'această reglementare a fost concepută pentru întreruperi de livrări pe termen scurt, nu pe termen lung', a subliniat el.

Germania, prima economie europeană, al cărei consum, mai ales industrial, depinde în proporţie de 35% de importul de gaz din Rusia, acuză Moscova că duce o strategie deliberată de reducere a fluxurilor spre Europa pentru a destabiliza piaţa energetică.

Livrările prin Nord Stream sunt în scădere cu 60%De săptămâna trecută, livrările prin Nord Stream sunt în scădere cu 60%, Gazprom invocând o problemă tehnică. Germania se teme cu atât mai mult de mentenanţa regulată la care trebuie să fie supus Nord Stream începând din 11 iulie, care va opri întreg fluxul timp de zece zile.

Conform scenariilor Agenţiei federale a reţelelor, penuria de gaz ar interveni de la 'mijlocul lui decembrie' în caz de încetare totală a livrărilor din Rusia, notează Agerpres.

Kremlinul a afirmat joi că fluxurile vor creşte din nou de îndată ce vor fi livrate turbinele lipsă pentru gazoduct.

Citește și - UE va importa mai multe gaze naturale din Norvegia, după ce Rusia și-a redus livrările

Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord cu Norvegia pentru a aduce mai multe gaze naturale din ţara scandinavă în cele 27 de state membre UE, dintre care aproape jumătate se confruntă acum cu o reducere a livrărilor de gaze ruseşti, transmite Reuters.

Anterior, Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, a declarat că un număr de ţări membre ale Uniunii Europene sunt acum afectate de reducerea livrărilor de gaze din Rusia. Potrivit lui Timmermans, zece din cele 27 state membre UE au emis 'alertă timpurie' privind aprovizionarea cu gaze - primul şi cel mai puţin sever din cele trei niveluri de criză identificate în reglementările UE privind siguranţa alimentării cu energie, a explicat Timmermans.

Norvegia şi Comisia Europeană 'îşi vor intensifica cooperarea'

Norvegia şi Comisia Europeană 'îşi vor intensifica cooperarea pentru a se asigura livrări suplimentare de gaze din Norvegia pe termen scurt şi lung', se arată într-un comunicat publicat la finalul unei reuniuni între Frans Timmermans şi ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland.

'Având în vedere nivelul ridicat al producţiei înregistrat de Norvegia în primele luni ale anului, o tendinţă care este aşteptată să continue pentru restul anului, există un potenţial important pentru creşterea vânzărilor în Europa în 2022, aducând o cantitate suplimentară de energie de aproape 100 de Twh pe piaţa europeană', se mai arată în comunicatul care este semnat şi de comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Norvegia este cel mai mare producător de gaze din Europa Occidentală

Norvegia, care este cel mai mare producător de gaze din Europa Occidentală, şi-a majorat producţia ca răspuns la problemele de aprovizionare din Europa şi anterior autorităţile de la Oslo estimau că vânzările de gaze vor creşte cu 8% în acest an până la 122 miliarde metri cubi.

Această cantitate este echivalent cu 100 Twh, ceea ce înseamnă că întreaga producţie suplimentară a Norvegiei ar urma să ajungă în UE. În perioade normale, Uniunea Europeană importă aproximativ o cincime din necesarul său de gaze din Norvegia, comparativ cu 40% din Rusia, însă asta a fost înaintea invadării Ucrainei. Vezi știrea inițială aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel