Germania:Rata şomajului s-a menţinut la 5% în octombrie, aproape de cel mai redus nivel din 1990
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Germania a crescut în octombrie mai mult decât estimau economiştii, în timp ce rata şomajului s-a menţinut la un nivel minim record, semn că firmele din cea mai mare economie europeană sunt afectate de turbulenţele de pe plan internaţional, transmit Bloomberg şi Reuters, scrie Agerpres

Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat miercuri că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a urcat în octombrie cu 6.000, până la cifra ajustată de 2,287 milioane de persoane.

Rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a menţinut luna aceasta la 5%, aproape de cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990. Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să crească în octombrie cu 2.000 persoane.

"Recenta slăbiciune a economiei începe să afecteze şi piaţa forţei de muncă. Dar, pe ansamblu, piaţa forţei de muncă încă se dovedeşte a fi robustă", a afirmat şeful Oficiului Federal pentru Muncă, Detlef Scheele.

Germania, cea mai mare economie europeană, s-a contractat în trimestrul doi şi mulţi economişti se aşteaptă la un declin şi în trimestrul trei, ceea ce ar duce la o recesiune tehnică.

Şi zona euro se confruntă cu o încetinire, ceea ce a determinat BCE să reia măsurile de stimulare a economiei. Luna trecută, Banca Centrală Europeană a anunţat relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie. Acesta program se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a întări impactul politicilor BCE, şi se va încheia cu puţin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel