Germania propune un mega-acord Brexit pentru securitate și cooperare cu Marea Britanie
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Keir Starmer a declarat că dorește un nou acord de securitate amplu cu UE. Berlinul propune un nou Acord de Securitate și Cooperare care să cuprindă totul, de la agricultură la programul de schimb de studenți Erasmus.

Berlinul dorește să transforme pactul de securitate propus de premierul britanic într-un veritabil mega-acord Brexit, care să cuprindă totul, de la reguli agricole până la programul de schimb de studenți Erasmus, potrivit Politico.

„Salutăm foarte mult inițiativa unui pact de securitate. Nu este doar despre securitate, este mai amplu: așa că l-aș numi Acord de Securitate și Cooperare între Regatul Unit și Uniunea Europeană,” a declarat ambasadorul Germaniei în Marea Britanie, Miguel Berger, pentru sursa citată. „Avem un titlu, care este securitate și cooperare. Și sub acesta, credem că ar trebui să căutăm domenii de interes comun.”

Starmer a promis un „reset” al Brexitului cu UE după relațiile turbulente cu predecesorii săi conservatori. Noul premier britanic dorește o cooperare mai strânsă în materie de securitate — dar și legături economice mai strânse în domenii precum agricultura, produsele chimice și calificările profesionale.

Conform propunerii Berlinului, astfel de aspirații ar fi grupate sub un singur titlu de Acord de Securitate și Cooperare și incluse împreună cu prioritățile UE, cum ar fi îmbunătățirea mobilității tinerilor. Alți membri ai UE — care ar trebui să fie de acord cu ideea pentru a merge mai departe — ar putea veni cu propriile cerințe, cum ar fi îmbunătățirea accesului la pescuit în apele britanice.

Numele acordului propus de ambasador amintește de Acordul de Comerț și Cooperare (TCA) existent, semnat sub conducerea lui Boris Johnson. Țările membre ale UE, inclusiv Germania, tresar la gândul de a redeschide acel acord existent, pus la punct după ani de discuții uneori dureroase — dar sunt în continuare dornice să aprofundeze cooperarea cu noul guvern britanic. Un SCA ar putea fi o modalitate de a face acest lucru.

Dispoziția de cooperare

Starmer s-a mișcat rapid pentru a construi legături cu Germania de când a preluat funcția pe 5 iulie, întâlnindu-se cu cancelarul Olaf Scholz de trei ori în doar 10 zile — mai întâi la un summit NATO la Washington, apoi la finala Euros la Berlin și din nou la summitul Comunității Politice Europene (EPC) în Oxfordshire.

Premierul a folosit și întâlnirile cu alți lideri pentru a evalua deschiderea UE pentru noi discuții Brexit pe prioritățile noului guvern britanic. El le-a spus parlamentarilor din Camera Comunelor săptămâna trecută că a detectat un „apetit” pentru negocieri.

Sentimentul pare să fie reciproc. Berger, care a participat la summitul EPC săptămâna trecută alături de Scholz, a spus că Starmer „a reușit cu adevărat să transmită acest mesaj de resetare.”

„Cred că acesta a fost sentimentul pentru mulți dintre șefii de stat și guvern ai UE după întâlnire: că Starmer a arătat foarte clar această disponibilitate de a coopera. Aș spune că mesajul de resetare a fost cu adevărat transmis,” a spus Berger.

„Ceea ce pot vedea cu adevărat este că nu doar în Germania, dar cred că în întreaga Uniune Europeană oamenii au fost foarte impresionați de rapiditatea foarte mare a contactelor noului guvern britanic.”

Starmer este așteptat să se întâlnească cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de sfârșitul verii. Ar putea fi o ocazie de a stabili exact ce va fi supus negocierilor. Un oficial UE, care a dorit să rămână anonim pentru a vorbi liber, a spus că ambele părți sunt în contact, dar că nu există un calendar confirmat în acest moment.

Unele neînțelegeri

Sugestia fermă a Berlinului că un nou acord ar trebui să includă o secțiune privind vizele pentru tineri este probabil să fie controversată în Westminster. În opoziție, partidul Labour al lui Starmer a respins aspirațiile UE pentru discuții, spunând că nu are „planuri” și comparând propunerea cu libertatea de mișcare, pe care a exclus-o. Starmer nu a fost atras asupra faptului dacă a discutat despre îmbunătățirea mobilității tinerilor cu liderii de la EPC când a apărut în Commons săptămâna trecută.

Dar Berger și alți diplomați ai UE au fost dornici să sublinieze diferențele semnificative dintre propunerile UE pe această temă — care sunt despre facilitarea obținerii unor vize condiționate pe termen limitat pentru anumite persoane — și o revenire la libertatea de mișcare.

Opinii diferite

Ideea de a extinde un pact de securitate UE-Regatul Unit nu a venit din Berlin: Starmer și secretarul său de externe, David Lammy, au prezentat la începutul acestui an această abordare delegaților la Conferința de Securitate de la München. Conform propunerilor lor, un astfel de acord ar fi vizat domenii cel puțin tangențial legate de securitate, cum ar fi securitatea lanțului de aprovizionare, securitatea climatică și poate migrația.

Ideea lor nu a fost primită bine de toată lumea din Bruxelles. Vorbind după eveniment, un diplomat al UE, care a dorit să rămână, a refuzat politicos. „Nu suntem siguri că vedem lucrurile în același fel,” a spus el pentru sursa citată, adăugând că țara sa este deschisă unui acord de securitate, dar este „mai confortabilă cu definiția clasică a 'securității'." Figuri apropiate președintelui francez Emmanuel Macron au exprimat, de asemenea, scepticism cu privire la necesitatea unui nou acord.

Nathalie Loiseau, o europarlamentară franceză de rang înalt care a fost ministru al Europei în timpul negocierilor Brexit, a declarat într-o ședință a comitetului pentru afaceri externe al Parlamentului European din martie: „Deși regret că TCA nu conține un cadru de cooperare în domeniul politicii externe și de securitate, trebuie să fim pragmatici … și să ne concentrăm pe acele domenii în care putem formaliza cooperarea noastră existentă în cadrul structurilor existente.”

Dar propunerile Berlinului diferă într-un aspect semnificativ: ele ar transforma un nou acord într-un vehicul pentru a aborda nu doar prioritățile britanice, ci și pe cele ale UE. Acest lucru ar putea determina capitalele ezitante să își reconsidere poziția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel