Germania: Piaţa muncii a fost afectată moderat de războiul din Ucraina
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Numărul şomerilor din Germania a scăzut în decembrie, potrivit datelor oficiale publicate marţi, anul trecut piaţa muncii fiind afectată doar moderat de războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Oficiul Federal pentru Muncă (BA) a informat că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a scăzut luna trecută cu 13.000, până la cifra ajustată de 2,52 milioane.

Rata şomajului ajustată sezonier, care măsoară raportul dintre numărul persoanelor fără loc de muncă şi populaţia aptă de muncă, a rămas stabilă, la 5,5%. Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5,5%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să urce cu 15.000, notează Agerpres.

"În ultimul an, consecinţele invadării Ucrainei de către Rusia - majorările de preţuri, incertitudinile, dar şi fluxul de refugiaţi - şi-au lăsat amprenta. Dar ţinând cont de amploarea poverii, consecinţele au fost moderate", a apreciat şeful Oficiului Federal pentru Muncă, Andrea Nahles.

Deşi Germania, cea mai mare economie europeană, a fost afectată de războiul din Ucraina, perspectivele s-au îmbunătăţit în ultimele săptămâni, după ce inflaţia s-a atenuat şi nu mai există pericolul penuriei de gaze naturale.

Preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, şi-a exprimat optimismul că va putea fi evitată o recesiune severă, datele preliminare indicând că problemele din sectorul industriei, extrem de important, şi perturbările din lanţurile de aprovizionare, au început să se atenueze.

Un număr din ce în ce mai ridicat de companii din Germania se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, iar sindicatele cer insistent majorarea salariilor, pentru ca angajaţii să facă faţă inflaţiei ridicate, mai scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel