Data publicării:

Germania nu va reduce sprijinul faţă de Ucraina, indiferent de rezultatul anchetei asupra sabotajului Nord Stream

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Germania asigură că nu va reduce sprijinul faţă de Ucraina, indiferent ce relevă ancheta asupra sabotajului Nord Stream.

Germania a reafirmat miercuri angajamentul ferm de a sprijini Ucraina în conflictul său cu Rusia, indiferent de rezultatele investigațiilor legate de sabotarea gazoductelor Nord Stream, potrivit unei declarații oficiale emise de guvernul german. Această poziție a fost subliniată de Wolfgang Büchner, purtătorul de cuvânt al guvernului condus de cancelarul Olaf Scholz, care a insistat că investigațiile în curs nu vor schimba sprijinul necondiționat al Germaniei pentru Ucraina.

Declarațiile lui Büchner au venit după ce autoritățile germane au emis un mandat de arestare european pe numele unui instructor de scufundări ucrainean, identificat ca Volodimir Z., suspectat că ar fi participat la sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 și 2. Aceste conducte, care transportau gaze rusești către Germania prin Marea Baltică, au fost grav avariate de mai multe explozii submarine în apropierea insulei daneze Bornholm, pe 26 septembrie 2022, scoțându-le astfel din funcțiune.

Wolfgang Büchner a subliniat că investigațiile sunt desfășurate „conform legii, fără a ține cont de persoană și în mod complet independent”, accentuând faptul că acestea nu afectează relațiile dintre Germania și Ucraina. El a reiterat că Rusia rămâne responsabilă pentru un „război ilegal de agresiune” împotriva Ucrainei, iar ancheta privind sabotajul nu influențează sprijinul acordat de Germania Kievului.

În urma avariilor, la începutul anului 2023, publicații precum New York Times și Spiegel au sugerat, pe baza unor informații furnizate de serviciile de informații americane, că un „grup pro-ucrainean” ar fi fost responsabil pentru sabotaj. Această ipoteză a fost însă respinsă ferm de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat că Ucraina nu are nicio legătură cu acele explozii și a sugerat că asemenea afirmații ar putea fi parte a unei campanii de dezinformare menite să diminueze sprijinul occidental pentru Ucraina.

Pe lângă mandatul de arestare emis pe numele lui Volodimir Z., investigațiile germane sugerează că acesta, care ar fi locuit recent în Polonia, ar fi fost unul dintre scafandrii implicați în amplasarea dispozitivelor explozive pe conductele Nord Stream. Cu toate acestea, parchetul polonez a confirmat că mandatul de arestare a fost transmis de autoritățile germane în iunie, dar că Volodimir Z. nu a fost înscris în registrul persoanelor căutate, ceea ce i-a permis să revină în Ucraina la începutul lunii iulie.

Guvernul german rămâne ferm în sprijinul său pentru Ucraina, subliniind că acest angajament nu este condiționat de evoluțiile investigațiilor legate de sabotajul Nord Stream, ci este motivat de principiile de drept internațional și de opoziția față de agresiunea rusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel