Germania: Încrederea investitorilor în economie s-a îmbunătăţit peste aşteptări în septembrie
Încrederea investitorilor în economia Germaniei s-a îmbunătăţit peste aşteptări în septembrie, arată rezultatele unui studiu al Centrului European pentru Cercetare Economică (ZEW) publicat marţi, dar instituţia a avertizat că perspectivele celei mai mari economii europene rămân negative, pe fondul tensiunilor comerciale globale şi a incertitudinilor legate de Brexit, transmit Bloomberg şi Reuters.
Indicele referitor la aşteptările investitorilor şi analiştilor calculat de institutul ZEW s-a îmbunătăţit de la minus 44,1 puncte în august la minus 22,5 puncte în septembrie. Analiştii anticipau un nivel de minus 37 de puncte. Cu toate acestea, indicatorul rămâne semnificativ sub media pe termen lung de plus 23 de puncte.
De asemenea, indicele care estimează percepţia investitorilor asupra actualelor condiţii economice a scăzut la minus 19,9 puncte, de la minus 13,5 puncte luna precedentă.
Şi indicele care estimează evoluţiile economice în următoarele şase luni s-a îmbunătăţit la minus 22,5 puncte în septembrie, de la minus 44,1 puncte în august.
Îmbunătăţirea "nu înseamnă că s-au rezolvat toate problemele cu care se confruntă economia Germaniei. Totuşi, avertismentele experţilor de luna trecută privind intensificarea suplimentară a tensiunilor comerciale globale nu s-au adeverit", a apreciat preşedintele ZEW, Achim Wambach. Acesta a explicat că măsurile de stimulare adoptate de BCE au atenuat de asemenea temerile investitorilor.
Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a anunţat relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie. Acesta program se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a întări impactul politicilor BCE, şi se va încheia cu puţin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor.
Şi Institutul de cercetare economică Ifo din Munchen şi-a redus estimările privind evoluţia PIB-ului Germaniei în 2019 şi a avertizat chiar că o recesiune va lovi cea mai mare economie europeană în trimestrul trei din 2019.
Anul acesta economia germană ar urma să înregistreze un avans de 0,5%, faţă de o creştere de 0,6% previzionată anterior. De asemenea, potrivit Ifo, PIB-ul Germaniei se va contracta probabil cu 0,1% în trimestrul trei din 2019, ceea ce va duce la intrarea în recesiune, după un declin similar în perioada aprilie-iunie 2019.
"Perspectiva este afectată de incertitudinile ridicate", a apreciat Timo Wollmershaeuser de la Ifo, scoţând în evidenţă posibilele riscuri la adresa economiei provocate de un Brexit fără acord şi de escaladarea tensiunilor comerciale globale.
Declinul din sectorul industriei se va extinde treptat spre alte părţi ale economiei, afectând şi piaţa forţei de muncă, avertizează Ifo.
Totuşi instituţia estimează o uşoară redresare în trimestrul patru din 2019, dacă nu se vor înregistra noi tensiuni comerciale globale sau un Brexit fără acord.
Pentru 2020, Ifo şi-a înrăutăţit estimarea de creştere la 1,2%, de la un avans de 1,7% previzionat anterior.
Economia concentrată pe export a Germaniei suferă de pe urma agravării tensiunilor comerciale globale. Produsul Intern Brut al Germaniei s-a contractat în al doilea trimestru, iar Banca Centrală (Bundesbank) prognozează o nouă contracţie în trimestrul al treilea, pe fondul escaladării disputelor comerciale dintre SUA şi China.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News