Germania, în Primul Război Mondial. Tactica primului Jihad. Cum s-a decis soarta lumii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Istoricul Daniela Zaharia a vorbit, în cadrul unui interviu DCNews despre tactica folosită de germani în Primul Război Mondial.

Daniela Zaharia a povestit despre chemarea la ”primul Jihad” pe care Imperiul German prin vocea Kaiserului a făcut-o în timpul Primului Război Mondial. Scopul era acela de a ridica lumea arabă împotriva inamicului britanic. 

Istoricul a vorbit despre ”tot serviciile secrete ale Kaiserului și prima tentativă de inflamare a unui Jihad în țările arabe. Și asta cu ajutorul spionilor germani care erau de mult implantați în Orient - pe post de etnologi, arheologi - cu materiale de propagandă de la Berlin prin care erau chemată populația musulmană din țările arabe să lupte contra păgânilor care erau britanici. A fost un eșec în acea fază, dar să nu uităm că salafismul, cronologic vorbind, își are originea în această epocă. Sigur, nu datorită Kaiserului, dar joaca cu ideologiile astea extreme este periculoasă.”

”Kaiserul imaginase un soi de insurecție populară în lumea arabă contra britanicilor. A început să-și abandoneze acest plan când au început să vină americanii și Kaiserul a început să se teamă că americanii o vor considera ca o formă de agresiune și că, în felul ăsta, vor intra în război de partea aliaților. S-a întâmplat până la urmă...” a spus istoricul.

”Revenind la negocierile pentru pace... contextul era foarte complicat. Fiecare putere avea interesele sale. Existau lobby-uri de toate părțile, inclusiv lobby-ul nostru” a mai spus Daniela Zaharia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel