Germania își face ARMATĂ cu România și Cehia. Totul, în liniște
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Diana Popescu
WhatsApp
Germania construiește în liniște o armată europeană sub comanda sa, scrie Foreign Policy.

O dată la câţiva ani, ideea unei armate europene ajunge din nou în atenţia publică pentru a genera tărăboi. Ideea unei armate europene este atât o fantezie, cât şi o ”sperietoare” pentru ţările UE.

În acest an, Germania, împreună cu România și Cehia a făcut un pas radical în direcţia realizării unei armate europene, evitând în acelaşi timp orice tărăboi politic prin anunţarea integrării forţelor armate.

Armata României nu va adera la Bundeswehr, iar nici forțele armate cehe nu vor deveni o subdiviziune germană. Însă în următoarele câteva luni, ambele țări vor integra o brigadă în forțele armate germane.

Brigada 81 a Mecanizată a României se va alătura Diviziei forțelor de răspuns rapid al Bundeswehrului, în timp ce cea de-a 4-a Brigadă de Implementare Rapidă din Cehia, care a servit în Afganistan și Kosovo și este considerată Forța de vârf a armatei cehă, va deveni parte a Diviziei 10 blindate germane. 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat în mod repetat ideea unei armate europene, care a fost adeseori luată în râs sau ignorată de liderii Uniunii Europene.

Bruxelles a anunţat în martie crearea unui comandament militar comun, care este responsabil doar pentru misiunile de antrenament din Somalia, Mali şi Republica Centralafricană.

Însă, Germania doreşte să construiască ceva mult mai ambiţios - adică o reţea de mini-armate europene conduse de către Bundeswehr.

Pentru România şi Cehia, aceasta este o oportunitate de a aduce trupele la acelaşi nivel de antrenament ca armata Germaniei.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel